Nyilvánosságra hozták az Európai Filmakadémia jelöltjeinek listáját, ahol a Dardenne-testvérek filmje, a magyarországi mozikban már látható Srác a biciklivel négy fontos kategóriában esélyes. 

Az Európai Filmakadémia jelöltjeinek listáját a Sevilla Európai Filmfesztiválon hirdették ki. A Srác a biciklivel egyaránt esélyes a legjobb európai film, a legjobb rendezés (Jean-Pierre és Luc Dardenne), a legjobb női főszereplő (Cécile de France) és legjobb forgatókönyv (Jean-Pierre és Luc Dardenne) kategóriákban az elismerésre.

A belga Dardenne-testvérek az elmúlt másfél évtizedben az európai művészfilm egyik legjelentősebb alkotóivá váltak. Filmjeik elsőként Cannes-ban mutatkoznak be, ahonnan mindig díjjal távoznak. A Rosetta (Arany Pálma), A fiú (az Ökumenikus Zsűri díja), A gyermek (Arany Pálma) és a Lorna csendje (legjobb forgatókönyv) után legújabb alkotásuk, a Srác a biciklivel a Zsűri Nagydíját érdemelte ki. Dardennék erőssége, hogy különös érzékenységgel ábrázolnak perifériára szorult gyermek- vagy tinisorsokat.

A 2500 főt számláló Európai Filmakadémia a jelöltekből fogja megszavazni győzteseit, a díjátadóra pedig december 3-án, Berlinben kerül sor.

A Srác a biciklivel jelenleg is szerepel a hazai mozik műsorán, Budapesten hétfőn és kedden az Urániában, szerdán pedig az Odeonban tekintheti meg a közönség. Magyarországon moziban forgalmazza a Mozinet Kft.