Egy ország szorított ma Szász Jánosnak és stábjának, hogy alkotása, A nagy füzet c. film bekerüljön az 5 legjobb idegen nyelvű film közé, amelyet Oscar-díjra jelöltek. A magyar film ezt megelőzően már átment egy szűrőn, amikor  abba a listába került be, amelybe a kilenc lehetséges Oscar-jelöltet választották ki.

A nagy füzet az Oscar jelöltek között

Sajnos a film azonban nem került be az Oscar-jelöltek közé, a kiválasztott kilenc közül az alábbi öt alkotás nyerte el legjobban az Akadémia tetszését: The Broken Circle Breakdown (Belgium), The Great Beauty (Olaszorság), The Hunt (Dánia), The Missing Picture (Kambodzsa), Omar (Palesztína).

Eddig mindössze egy alkalommal sikerült magyar filmnek Oscar díjat nyernie ebben a kategóriában, Szabó István Mephisto c. filmjéért, 1982-ben. Utoljára 1989-ben jelöltek magyar filmet Oscar-díjra, akkor szintén Szabó István alkotása, a Hanussen c. filmje került be az 5 legjobb közé, ám akkor sajnos végül nem ő kapta meg a díjat, hanem a Hódító Pelle c. dán film.

A nagy füzet egy második világháborúban játszódó történet egy ikerpárról, akik nagymamájuknál próbálják túlélni a háborút. Bíztunk benne, hogy A nagy füzet (Le grand cahier) megrázó történetével ezúttal ismét bekerülhet a legjobb öt közé, de arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy beválogatták a top kilencbe. Bízunk benne, hogy a jövőben még bekerülhetünk nem csak a jelöltek, de az Oscar-díj nyertesek közé is!

Oszd meg!
  •  
  •  
  •  
  •