Egy magyar film szerint „New York a világ szíve”. Tény, hogy a városnak rengeteg rajongója van az egész Földön, és e szeretet gyakran különös formában mutatkozik meg: azok, akiknek New York a kedvence, imádják városuk pusztulását is elképzelni – és állítják, hogy ez is lelkesedésük egyik formája.
Legújabb tárgya pedig Will Smith, és fantasztikus (bemutatója hetén az Egyesült Államokban több mint 70 millió dolláros bevételt hozó, mindenütt nézettségi rekordokat döntő) filmje, a Legenda vagyok (I am Legend, hazai bemutató: január 3.), melyben a sztár az elhagyott, romokban heverő városban próbál életben maradni.

Az interneten futó Top 10 movie destructions oldalra, amely sokezer nézői szavazat alapján a világ pusztulását ábrázoló filmeket állítja sorba, máris felkerült a Legenda vagyok: a felrobbantott Brooklyn-híd látványa valószínűleg alaposan felkavarja a lokálpatrióta nézőket. A top tízes listán a film olyan korábbi szuperprodukciókkal osztozik, mint az Armageddon, ahol egy meteorraj végez óriási pusztítást a Nagy Almában, a Majmok bolygója vagy A Függetlenség Napja.

Edward I. Koch, a város egykori polgármestere, aki nyugdíjas napjait filmkritikák írásával tölti, nemrég azt nyilatkozta, hogy a Legenda vagyok sikerének egyik titka az „épületirigység” – szerinte az USA legtöbb polgára annyira irigyli New York fenséges épületeit, hogy szívesen látja őket a porba omolva, dzsungellé változva: természetesen, csak a mozivásznon.

IC Press