Szakítottak a zenés filmek hagyományával A nyomorultak alkotói, mivel a produkció nem is egyszerűen zenés film. De erről mindjárt. Az újdonság az, hogy a két és fél órás musical minden dalát a forgatáson vették fel eredetiben, azaz nem a korábban rögzített stúdiófelvételre tátogtak a sztárok. – Ez a film tulajdonképpen nem musical, hanem ízig-vérig dráma, amiben történetesen énekelnek a szereplők – magyarázza Cameron Mackintosh producer. – Ezért gondoltuk képtelenségnek, hogy a színészeink előbb stúdióba vonulnak, feléneklik a dalokat, aztán hónapokkal később megpróbálnak teljes átéléssel tátikázni a kamerák előtt. Elveszett volna az intenzitás, a drámai erő.

A nyomorultak sztárjai – többek között Hugh Jackman, Anne Hathaway, Russell Crowe és Helena Bonham Carter – miniatűr, a nézők számára láthatatlan fülhallgatót viseltek, ebben szólt az alapdallam, hogy el ne veszítsék a ritmust. Az élőben felvett dalokhoz októberben hetvenfős szimfonikus zenekar játssza majd a körítést.

– Az emberek folyton azt kérdezik, miért olyan drága ez a film, és miért tartott négy hónapig a forgatás – mondja Anne Dudley Oscar-díjas zenei producer. – Erre az a magyarázat, hogy két és fél órányi csaknem folyamatos éneklésről van szó, ami négy filmre való zenei anyag!

(Les miserables – hazai bemutató: 2012. december 27.)