Az Arany Pálma-díjas Egy zuhanás anatómiája nagy sikerű októberi vetítése után novemberben az Életrevalók és az Eszeveszett esküvő rendezőinek új filmjével, az Egy nehéz év című vígjátékkal folytatódik a 13. Mozinet Filmnapok.

Éric Toledano és Olivier Nakache az idei karácsonyi szezonban egy hamisítatlan francia vígjátékkal térnek vissza, amit a 13. Mozinet Filmnapok keretében premier előtt láthatnak a nézők. Az Egy nehéz év főszereplője, Albert (Pio Marmaï) igazi kisstílű semmirekellő, aki felnőtt fejjel sem jut előbbre az életben. A sors összehozza a kényszeresen vásárló Brunóval (Jonathan Cohen), akivel ingyen sör reményében elmegy egy klímaaktivista gyűlésre. A két férfi egy vonzó tüntetőnek (Noémie Merlant) köszönhetően az ökoharcosok között marad, annak ellenére, hogy igazából egyáltalán nem érdekli őket a Föld megmentése. A társaság tagjai egyre jobban befogadják őket, nem tudván, hogy Brunó és Albert csak a saját hasznát keresi az akciókban. Eközben a két barát között egyre nő a feszültség a lányért való versengésben.

Az Egy nehéz év budapesti vetítése a 13. Mozinet Filmnapok keretében 2023. november 16-án, csütörtökön 19 órakor lesz a Puskin moziban, jegyvásárlásra itt van lehetőségA film után Nagygyörgy András, az Élelmiszerbank képviselője és Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének elnöke beszélgetnek Veiszer Alindával.

A 13. Mozinet Filmnapokon a nézők esetenként már hónapokkal az országos mozibemutató előtt láthatnak havonta egy filmet a budapesti Puskin mellett a békéscsabai Centerben, a debreceni Apollóban, a győri Rómer Házban, a kecskeméti Otthon moziban, a miskolci Uránia-Béke moziban, a nyíregyházi Krúdyban, a pécsi Apollóban, a szegedi Belvárosiban, a székesfehérvári Barátságban, a szentendrei P’Art moziban, a székesfehérvári Barátságban, a szolnoki Tisza moziban, a szombathelyi Agorában és a veszprémi Fotonban.

A 2023-as év legnagyobb kritikus- és közönségkedvenc romantikus filmje, a Filmnapokon decemberben látható Előző életek (Past Lives) szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről. Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később online újra egymásra találnak, azonban felnőttként már egészen máshol tartanak az életükben. A személyes New York-i találkozás mindkettejükben váratlan érzelmi lavinát indít el, és rákényszeríti őket, hogy végre szembenézzenek a valódi érzéseikkel. Az A24 gyártásában készült, a Sundance Filmfesztivál, a Berlinale és a CineFest versenyprogramjában bemutatott Előző életek a Rolling Stone szerint „a legjobb film, amit idén csak láthatsz”. 

Anna Hints rendezőnő lenyűgöző operatőri munkával elkészített filmje, a januárban látható Smoke Sauna Sisterhood egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai. A hipnotikus erejű dokumentumfilm a Sundance Filmfesztiválon elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját.

A Filmnapok zárásaként februárban a Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját elnyerő alkotás szerepel a programban: a Hogyan szexeljünk (How To Have Sex) autentikusan mutatja be a fiatalok fesztelen, már-már szabályok nélküli életét, míg a csillogó felszín alatt a Z generáció érzelmi és szexuális kiszolgáltatottságának legmélyére ás. A három legjobb barátnő, Tara, Skye és Em a gimi utáni nyáron egy görög tengerparti városban, a fiatalokkal teli Maliában veti bele magát az éjszakai életbe. A trió életük legjobb és legintenzívebb nyarában reménykedik, de nem mérik fel a döntéseik súlyát.

A részletes program a vetítési időpontokkal elérhető a www.mozinetfilmnapok.hu oldalon.