Az Odeon Lloyd mozi 18. születésnapja alkalmából a mozisok a magyarhangyával karöltve ünnepi műsorokkal, vetítésekkel készülnek a Odeon nagykorúvá avatására december 16-18 között. Ez alkalomból régi kedvenc filmjeikkel, akciókkal, zenével várják a közönséget.

“A magyarhangya szeptemberben költözött be az Odeonba, ahol az itteniek segítségével a közösségi mozizás megteremtésén dolgoztunk. Számos bloggal, újsággal, szervezettel működtünk együtt, illetve saját ötleteink alapján is szerveztünk filmklubokat. Igyekeztünk minél színesebb programokat hozni, bevonni más művészeti ágakat is a műsorszervezésbe. Most pedig szeretnénk méltán megünnepelni az elmúlt három hónapot, amire nagyszerű alkalom az Odeon születésnapja.” – mondta el Donáth Péter a sajtótájékoztatón.

A magyarhangya 8-10 eseményt szervezett havonta a moziba, tehát nem vette át a mozi üzemeltetését, csak szélesítette annak programkínálatát. A tapasztalatok alapján a legnagyobb problémát a filmek vetíthetősége jelentette, hiszen a tematikus programok kapcsán gyakran találkoztak régebbi, lejárt forgalmazási jogú filmek bemutatására irányuló kérésekkel partnereik részéről.

Mésfelől a Filmtekercs, Filmcsata pályázatával sikerült az eddigi legnagyobb magyar filmes online közösséget létrehozni majd másfél hónap alatt. A Filmcsata és a magyarhangya egy sikeres kezdeményezés és szeretnék folytatni az együttműködést, a rövidfilmeket minél több emberhez eljutattani az Odeonon keresztül.

Borsos Erika az Odeon igazgatója arról beszélt, hogy bár zárnak be a mozik, de az Odeon a tékából, kávézóból és a moziteremből, ha nem is könnyen, de fenntartja magát. Emellett elmesélte, hogy az Odeon 18 éves fennállása óta célja elsősorban az igényes művészfilmek, a filmtörténetileg is fontos remekművek, és az értékes alkotások közvetítése volt. “ Ez az igény, ezen darabok nézőkhöz való eljuttatása vezetett minket tékáink megnyitásakor, ahogy ez volt a szándék a 90-es évek elején, mikor a filmművészet klasszikusait adtuk ki kazettán, később DVD-n. 2003-tól vagyunk jelen a mozifilm forgalmazásban, ahol a bemutatott filmjeink és a mozink műsora is egyaránt ehhez a célhoz alkalmazkodik.” – mondta.

A születésnap alkalmából előkerülnek majd az Odeon saját forgalmazásai, például régi Almodóvar filmek vagy olyan kultikus alkotások, mint a  Pí, a Ghost in the shell vagy éppen a Párizs, szeretlek! A vetítendő filmekből egy remek videomontázst készített Gyulai Gábor “Skip”.

Ezen kívül szombat este bemutatnak egy koncertfilmet a Depeche Mode-ról, és megtekinthetőek lesznek nagy vásznon a nemrég indult Kodály Method projekt keretein belül készült videók is. Részletes program a rendezvény facebook eventjén.