Az Altatódal csak a kezdete volt a Pannónia Entertainment őszi kínálatának az ibériai félsziget filmterméséből. Októberben érkezik egy újabb alkotás, méghozzá az Idegen a szekrényben.

Október 12-től országosan, a kiválasztott mozikban lesz látható Félix Viscarret filmje, az Idegen a szekrényben. A spanyol-belga koprodukció Juan José Milás könyvének adaptációja, melynek folyamatáért a rendező maga felelt, hiszen a forgatókönyvön társíróként dolgozott. A 107 perces alkotás egy meglehetősen érdekes alapfelvetést mesél el.

Damián (Paco León) 20 év után veszti el állását. Elbocsátásának hírére dühösen távozik főnökétől és fejébe veszi, hogy az első szembejövő lehetséges búvóhelyet meglátva elvonul a világ elől. Egy furgonon heverő szekrényt megpillantva meg is találja céljához az ideálisnak vélt lehetőséget, azonban a kocsi útnak indul. A gardrób Lucía (Leonor Watling) és Fede (Álex Brendemühl) otthonába érkezik, belsejében Damiánnal, aki meglapulva várja a bútor elhelyezését. Hősünk így aztán a vele nagyjából egykorú házaspár és tinilányuk, María (María Romanillos) életének részévé válik, ugyanis még aznap este megfogalmazódik benne az ötlet, hogy velük marad egy rejtélyes, az árnyakban mozgó jelenségként. Ám hogy mégis mindezt milyen szándékkal teszi, az csupán csak idővel derül ki: vajon őrangyal vagy ijesztő, démoni alak válik belőle a titokzatosság fenntartása közben? Ez a thriller-dráma keverék vegyíti az Élősködőkre hajazó alapszituációt a Charlie Kauffmanra jellemző szürrealizmussal.

Félix Viscarret egy Netflix-nek és egy HBO-nak gyártott minisorozatos kitérő után tért vissza a mozifilmekhez. A Goya-díjas (amely lényegében a spanyolok Oscarja) direktor a főszerepet arra a Paco Leónra bízta, aki Pedro Pascal unokatestvéreként tűnt föl a Nicolas Cage fémjelezte, azóta mémmé vált tavalyi A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlyában, és bár nemzetközileg innen ismerni leginkább, anyanyelvének területein rutinosnak számít. A mellékszereplők közül ismerős lehet még Juan Diego Botto, aki a James Gunn féle Öngyilkos osztagban Corto Maltese elnökét játszotta és esett szerelembe Harley Quinnel, de persze ez nála is csak a világszinten kiemelhető szerep, hisz az argentin színész is már-már veteránnak számít hazájában. Női főszerepben Leonor Watlinget láthatjuk, aki bár nem játszott igazán nagy angol nyelvű produkciókban, számos kisebben igen, illetve Pedro Almodóvar Beszélj hozzá!-jából is beugorhat arca. Végül érdemes még kitérni María Romanillos-ra, akinek személyében egy ifjú tehetséget köszönthetünk a vásznon.

A 2021 év elején forgatott film az idei Goya díjátadón a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában kapott jelölést. Fesztiválpremiere után karakterét León egy Spanyolországban elég megosztó hasonlattal jellemezte (miszerint „majdnem galíciai”), pedig a színész csupán arra akart utalni, hogy a sok vígjátékos szerepe után ezúttal más műfajban alakít egy introvertált figurát. A kritikák éltették a mozi hangulatát, mely alapján a néző maga is kukkolóvá válik és méltatták Watlinget is, aki karrierje egyik legjobbját nyújtja az alkotásban.

Az Idegen a szekrénybent tehát október közepétől lehet keresni országszerte a kiválasztott mozik műsorán, feliratosan. A spanyol filmek kedvelői után most a lengyel mozik szerelmesei készülhetnek, hisz a Pannónia Entertainment hamarosan készül egy olyan bemutatóval is október végén.