ORSZÁGOS LATIN-AMERIKAI FILMNAPOK – OLAF – A CIRKO FILM szervezésében 2013. február 21-24. 

ORSZÁGOS LATIN-AMERIKAI FILMNAPOK  - OLAF -  A CIRKO FILM szervezésében 2013. február 21-24.

Nehéz helyzetben vannak a latin-amerikai filmek országunkban. Az elmúlt évek során szinte kizárólag a Cirko Film mutatott be Magyarországon filmeket a közép és a dél-amerikai térségből. Ezzel együtt is nagyon kevés film jut el hozzánk Latin-Amerikából, különösen akkor, ha megnézzük, hogy ezek a filmek milyen sikereket érnek el a nemzetközi filmfesztiválokon.

Egy régi terv fog megvalósulni a Latin-amerikai Filmnapok megrendezésével 2013 februárjában, amelynek különlegessége, hogy a program Magyarországon tizenkét városban egyszerre lesz látható. Mivel sokan érdeklődnek a latin-amerikai kultúra iránt, ezért a vetítések mellett más kulturális programokat, kísérőrendezvényeket is lehet majd találni a helyszíneken, köztük közönségtalálkozót, gasztronómiai, táncos, zenés programot, vagy akár alternatív nyelvórát.

Az első OLAF kiemelt országa Chile lesz.

A fesztivál programjáról:

Kortárs latin-amerikai, fesztiválnyertes és szerzői filmek:

Sundance Filmfesztivál, 2012, Zsűri Nagydíja

San Sebastiani Filmfesztivál, 2011, Különdíj

Cannes-i Filmfesztivál, 2012, Legjobb Rendezés

Berlini Filmfesztivál, 2012, Kritikusok Díja

A Violeta, a Tabu, a Post Tenebras Lux – Felhők felett és a Megtalált emlékek a Cirko Film bemutatói között rendes moziforgalmazásba is kerül a fesztivál utáni hetekben, illetve a zárófilm szintén a mozik műsorára kerül március 14-től a Magyarhangyának köszönhetően:  ez lesz a No című film, amelyet idén Oscar-díjra is jelöltek: 

  • No (zárófilm)

Dokumentumfilmek – Patricio Guzmán-szekció:

Patricio Guzmán neve közismert a dokumentumfilm rendezők között. A chilei, jelenleg Párizsban élő rendező legutóbbi, Égen s földön című filmjét a 2012-es Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon is nagy sikerrel vetítették.

Az idei  OLAF-on látható filmjei:

Salvador Allende (2004)

Cas Pinochet (2000)

Le Rideau de Sucre  (Camila Guzman, 2006)

La Cruz del Sur (1992)

Kísérőfilmek:

Olyan, a latin-amerikai térségből származó filmeket is levetítünk a közönségnek, melyek a korábbi években voltak elérhetőek a magyar mozikban. Így a közönség át tudja tekinteni a régió filmsikereit az elmúlt időszakból is – hiszen nemcsak a legutóbbi évek termeltek ki nagy sikereket.

Santiago 73’ / Post Mortem

Érzéki csalódás / Illusiones Opticas

Helyszínek:

A fesztivál filmjei a fővárosban a Cirko-Gejzír és a Toldi mozikban lesznek láthatóak, vidéken pedig a következő városok filmszínházai: Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Eger, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Szentendre, Szolnok, Szombathely.

Nyitóelőadás:

A fesztivál nyitó díszelőadása a Violeta című film lesz, amit Budapesten a Toldi moziban nézhetnek meg az érdeklődők február 21-én.

A fesztivál vendégei:

Manuel Mesquita és Carloto Cotta, a Tabu c. film szereplői

Együttműködő partnerek:

Instituto Cervantes, Francia Intézet, EDEN