Idén is nagyon szoros a mezőny a legjobb film szobrocskájáért, és bizony még ilyen röviddel a díjátadó előtt, sem lehet kitalálni végül ki, lesz a győztes.

Ebben az évben főként a drámák kerültek a legjobbak közé, ezen belül is a múlt hőseiről, és hőstetteiről készült alkotások a dominánsak. Itt van rögtön Stephen Hawking életét bemutató A mindenség elmélete (Elmélkedés a Mindenség elméletéről), ami tökéletesen vitte filmre a Professzor munkásságát, és ezek mellett drámaian mutatta be a betegségét a nézőnek.

A mindenség elmélete-09

A mindenség elmélete

Itt van még Chris Kyle a híres katona, az Amerikai mesterlövészben, aki remekül helyt, ált négy Iraki kiküldetésben, és bár minden társa életét nem menthette meg azért nagyon sokan köszönhetik neki az életüket. A Legenda, ahogy a filmben mesélik, a háborúnak szentelte az életét, és bár nagyon szerette a családját, mégis a csatatér volt az első.

Amerikai mesterlövész

Amerikai mesterlövész

Alan Turing, és a gépe Christopher nélkül a II. világháborúnak talán teljesen más kimenetele lett volna, és sokkal több áldozatot követelt volna. A Kódjátszma a brit hírszerzés munkájába enged betekintést, és végigkíséri a sokszor arrogáns matematikus találmányának kibontakozását.

Kódjátszma

Kódjátszma

Illetve a Selma Martin Luther Kinggel a főszerepben. Itt remekül megragadják a híres politikus kampányát, a támogatók lelkesedését, és a Selmából, Montgomery-be tartó epikus menet történetét. A filmből megtudhatjuk, hogy változtatta meg mindörökre a történelem folyását King, és a társai.

A Birdman avagy (a mellőzés meglepő ereje), a sikerről, és annak hiányáról szól. Riggan Thomson egykor híres színész, öregnapjairól, amikor semmi másra nem vágyik csak még egy kis csillogásra, és ezért képes bármit megtenni. A munka mellett ott lebeg a feje felett egykori szerepének kísértete is.

A Grand Hotel Budapest, egy bohókás vígjáték, aminek középpontjában az évszázad festményrablása áll. A gyönyörű szálloda tulajdonosváltását meséli el, és azt, hogyan kapta meg a tulajdonjogot egy egyszerű lobby boy.

Grand Budapest Hotel

A Sráckor talán a legkülönlegesebben elkészített alkotás mindközül. A filmesek tizenkét éven át követték a szereplőket, hogy a lehető legélethűbben adhassák vissza a nézőnek a gyermekből felnőtté válás mindennapjait… Válások, költözések, iskolaváltások, szegénység, barátság, szerelem ezek bizony nehéz dolgok, főleg ha a fiúnak ezek nagy részével egyedül kell szembenéznie.

És végül, de nem utolsó sorban a Whiplash, ami tökéletes példája arra, hogy nem elég csak akarni valamit, hanem azért nagyon sokat kell letenni az asztalra. Egy fiatal srác, aki áhítozik a sikerre, és az egyik legjobb iskolában tanul, ám ez még nem elég. Találkozik egy elszánt tanárral, aki addig hajtja, amíg a tehetsége minden cseppjét ki nem facsarja belőle.

Whiplash_jelenetfoto (4)

Whiplash

Idén is elég változatosra sikerült a jelöltek összeválogatása. Míg tavaly a történelemé volt a főszerep, idén inkább a hétköznapi hősök a fő irányvonal. A kilenc jelölést kapott két film a Birdman, és A Grand Hotel Budapest izgulhat, legjobban persze ez még nem azt jelenti, hogy ők lesznek az este nagy nyertesei…

Horváth Nikolett


87_oscar_2015_legjobb_film_jelolesek

A 87. OSCAR jelöltek teljes listája – Klikk és Tippelj a lista alján hozzászólásban!