Már csak pár óra az Oscar átadóig, és ismét bővül a lista két névvel. A legjobb férfi főszereplő, és a férfi mellékszereplő díja is gazdára talál vasárnap, mint ahogy jó pár éve folyamatosan.

Azt gondolná, az ember, hogyha már jutalmazzák a legjobb filmeket, akkor a színészeknek, és színésznőknek járó díjakat azok kapják, akik ezekben az alkotásokban játszanak. Volt olyan év mikor ez az elmélet igaznak is bizonyult, ám nem minden esetben. Persze attól, hogy a legjobb filmben alakított valaki nem feltétlen jelenti azt, hogy abban évben ő nyújtotta a legmagasabb teljesítményt.

Az elmúlt évek során kétszer is a legjobb filmben játszó színészhez vándorolt a legjobb főszerepért járó díj: 2011-ben Colin Firth A király beszédében nyújtott alakításáért kapta meg (2011 OSCAR nyertesek), míg 2012-ben Jean Dujardin The Artist –A némafilmes című alkotás főszerepéért kapta meg az Oscart (2012 OSCAR nyertesek).

2010-ben Jeff Bridges kapta a szobrot a Crazy Heart (Őrült szív) című alkotásban nyújtott briliáns szerepléséért (2010 OSCAR nyertesek), míg 2013-ban maga Lincoln, akarom mondani Daniel Day Lewis vihette haza az Oscar-t, mégpedig a híres elnök szerepéért. A tavalyi évben Matthew McConaughey kapta a díjat, és ugyanebben az évben a férfi mellékszereplő díja Jared Leto-nak járt. Mindketten a Mielőtt meghaltam című filmben alakítottak hatalmasat, emlékezeteset, és maradandót (2014 OSCAR nyertesek).

Mielőtt meghaltam-12

Jared Leto, Matthew McConaughey – Mielőtt meghaltam

Christoph Waltz - Becstelen Brigantyk (Inglorious Bastards)-legjobb_mellekszereplo_250A férfi mellékszereplőknek járó díjat, az elmúlt öt évben egyetlen kivétellel Chris nevű férfi nyerte, ami persze jó eséllyel véletlen viszont roppant mókás.2010-ben Christoph Waltz a Becstelen Brigantik című alkotásban nyújtott munkáját díjazták, míg 2013-ban a Django elszabadul című filmben nyújtott alkotásával érdemelt ki egy újabb szobrot (2013 OSCAR nyertesek). 2011-ben Christian Bale vihette haza az Oscart, a The Fighter – A harcos-ban nyújtott alakításért.

Django elszabadul jelenetfotó - Jamie Foxx

Django elszabadul

És ezek csak az elmúlt öt év legnagyobbjai… Míg mi „kisemberek” arról álmodunk, hogy egyszer majd alkotunk valami maradandót, addig a Hollywoodi hírességek, egy Oscar-t szeretnének hazavinni, hiszen ez a legelismertebb díj.

Egyetlen kérdés marad, melyik két névvel bővül a lista?

Horváth Nikolett


A 87. OSCAR jelöltek teljes listája – Klikk és Tippelj a lista alján hozzászólásban!