Tavaly A Némafilmes c. film vitte a pálmát – pontosabban az Oscart, idén vajon melyik film lesz a nyerő? A három legtöbb jelölést a Lincoln (12 jelölés), a Pi élete (11 jelölés) és a Nyomorultak (8 jelölés) c. filmek kapták, de vajon a legjobb film kategóriában is e-három film közül kerül ki a nyertes (85. Oscar 2013 jelöltek teljes lista)?

Idén már mind a 10 lehetséges legjobb filmet megtekinthettük a mozikban, még az Oscar Gála előtt, így most mi, mozinézők is képben lehetünk a jelölt filmekkel. Bizonyára az előző néhány év kiemelkedő alkotásaira is emlékszünk, mind jelölt, mind az Oscar-díjat nyert filmeket illetően, de a legelső ünnepségeken díjazott filmeket aligha tudnánk felsorolni…

Ebben segít nekünk a chicagói Nelson Carvajal, aki mindössze 8 éves volt, amikor becsöppent a mozifilmek világába. A digitális filmkészítő csodálatos összefoglalót állított össze az 1927-től napjainkig Oscar-díjat nyert filmek részleteiből, amelyet Max Richter „November” c. száma kísér.

[youtube]http://youtu.be/CXzRE1F1VLE[/youtube]
Academy Awards Best Picture Oscar Winners (1927 – 2011)

A rövid „Oscar történeti” visszatekintő a szó pozitív értelmében hátborzongató és a filmrajongók szemébe minden bizonnyal könnyet csal, hiszen a múltat, az emlékeinket mindannyian a legnagyobb kincsként őrizzük, és ennél szebben talán nem is lehetett volna megemlékezni az eddigi legjobb filmekről, illetve azokról a pillanatokról, amikor ezen filmek alkotói átvehették az arany szobrocskát…

Holnap kiderül, idén mely filmek címét „aranyozza be” az Akadémia, addig is kérjük, oszd meg velünk, te mely filmnek adnál Oscar-díjat? Várjuk hozzászólásod!