Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia az Uli Edel (Christiane F, Az utolsó kijárat Brooklyn felé) rendezte és Bernd Eichinger (A bukás – Hitler utolsó napjai, Parfüm: Egy gyilkos története, A rózsa neve) írói, valamint produceri közreműködése által létrejött A Baader Meinhof csoport című filmet Oscar-díjra jelölte a legjobb külföldi film kategóriában.

„Uli Edelt és engem óriási izgalommal tölt el e jelöléssel. Ez a film mindkettőnkhöz közel áll, és elkészítése rendkívül intenzív utazás volt számunkra. Nem csak saját múltunk, hanem az utóbbi pár évtized német történelmének egyik leginkább robbanékony és erőszakos fejezetének felelevenítését is jelentette egyben. A jelölés annál inkább örömteli számunkra, mivel igazán kemény vetélytársakkal néztünk szembe az idei Oscar-versenyben” nyilatkozta Bernd Eichinger, aki már a Müncheni Filmiskolában töltött első napján, 1970-ben találkozott Edellel, és a későbbiekben közreműködött a rendező „Chritiane F” és „Az utolsó kijárat Brooklyn felé” című filmjeinek létrehozásában.
Ez a harmadik legjobb külföldi filmnek járó jelölés Eichinger számára. Caroline LinkHontalanul Afrikában” című filmjének társ-producere volt, amely 2002-ben Oscar-t nyert e kategóriában. A 2004-es Oscar-jelölt „A bukás – Hitler utolsó napjai” című német filmnél íróként és producerként is egyaránt közreműködött.

Az 1970-es években játszódó A Baader Meinhof csoport című film az Ulrike Meinhof (Martina Gedeck „A mások élete”), Andreas Baader (Moritz Bleibtreu „A kísérlet”, „A lé meg a Lola”) és Gudrun Ensslin (Johanna Wokalek „Mezítlábas szerelem”) által vezetett német terrorista csoport történetét meséli el, akik az ellen harcoltak, amit újfajta fasizmusnak hívtak: Amerika vietnámi, bolíviai és közel-keleti politikája ellen, melyet a német kormány is támogatott. Bruno Ganz („A bukás – Hitler utolsó napjai”) alakítja a német rendőri erők fejét, akinek sikerül elkapnia a terrorista csoport vezetőit, de tudja, hogy a rendőrség egyedül nem képes úrrá lenni a problémán, és igazából csak a jéghegy csúcsával foglalkozik.

A Baader Meinhof csoport március 12-én kerül bemutatásra Magyarországon az SPI gondozásában.

Teljes lista a OSCAR 2009 JELÖLÉSEK címen.

SPI