Néhány éve tart már az Acting Your Age kampány, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a középkorú és idősebb színészeket kevésbé foglalkoztatják a szórakoztatóiparban, mint a fiatalokat. A kampányt elindító nyílt levelet Lesley Manville is aláírta, aki pont nem panaszkodhat arra, hogy túlzottan mellőzve lenne. Négy éve, 62 évesen Oscarra jelölték a Fantomszál egyik fontos mellékszerepéért, jelenleg a II. Erzsébetről szóló A korona című Netflix-sorozat egyik legnépszerűbb szereplője, az egyik főszerepet játssza a Veszedelmes viszonyokból készült új sorozatban, amely hamarosan képernyőre kerül, és jelenleg Cate Blanchett-tel forgatja a média poklába kalauzoló Disclamer című sorozatot. Ráadásul a Mrs. Harris Párizsba megy című film főszereplője, amely 95 százalékon áll a Rottentomatoes kritikai portálon.

Ha ki sem látszik a munkából, miért írta alá az életkor miatti diszkrimináció ellen tiltakozó petíciót? – kérdezte meg a színésznőt a Vanity Fair.

„Való igaz, végigdolgoztam az ötvenes éveimet, és most, hogy a hatvanasokat taposom, szintén sorra kapom a jobbnál jobb felkéréseket – ismerte el Lesley Manville. – És nem csupán egy érdekesebb karakter feleségét vagy anyját alakíthatom, hanem enyém az érdekesebb karakter. De ilyen szerencsés helyzetből kevés van. Azért csatlakozom szível-lélekkel az ilyen ügyekhez, mert azt szeretném, hogy a korombeliek jóval több lehetőséghez juthassanak. Szerintem már vannak is kedvező változások. Nőtt a kereslet az én nemzedékem iránt, érdeklik a közönséget azok a drámák, amelyekben ilyen hősök történetét mesélik el.”

Mrs. Harris Párizsba megy nem annyira dráma, mint inkább szívet melengető tündérmese, ahogy a legtöbb kritikus fogalmaz. A címszereplő (Manville) takarítónő az ötvenes évek Londonjában. Egyik munkáltatójánál beleszeret egy Dior ruhába, és elhatározza, neki is lesz ilyen, ha törik, ha szakad.  Pénzt gyűjt, és elmegy Párizsba, de a helyzet nem egyszerű. A Dior Ház jégszívű vezetője (Isabelle Huppert) nem örül annak, hogy újabban már a proletárok is luxusra vágynak, és ez csak az egyik komoly akadály, amit Mrs. Harrisnek le kell győznie.

(Mrs. Harris Goes to Paris – hazai bemutató: 2022. október 20.)