2002. Egy csodálatos elme

rendező: Ron Howard

1947-ben járunk: John Forbes Nash Jr.(Russell Crowe) a Princeton egyetemre megy hogy matematikát tanuljon. A titokzatos nyugat-virginiai múlttal rendelkező főszereplőnek azonban nincsenek megfelelő tanulmányai és elegendő pénze sem ahhoz hogy bekerüljön ebbe a közegbe. De számára, mint Virginiában töltött titkokkal leplezett éveiben, nem jelent túlzottan sokat a társasági élet sem az új barátok szerzése. A fura szerepet betöltő különc fiút csakis egy dolog érdekli: egy egészen eredeti ötlet megtalálása a matematikában, mellyel berobbanhat a köztudatba.

Ám a választott matematikai szakon szinte kibírhatatlanul kemény verseny folyik. Társai mindent megtennének azért hogy Johnt bukva lássák,mert érzik hogy a fiú zseninek született. De ez a rivalizálás, folytonos csata csak még erősebbé teszi jellemét. Végül egy este a helyi bárban kapja meg az ihletet, ahogy látja, hogy a többi fiú hogyan versenyez egy szőke lányért. Megírja dolgozatát a játékelméletről, vagyis a versengés világáról a matematikában és ezek után a régi gondolatvilág hirtelen idejétmúltnak tűnik és Nash élete örökre megváltozik. Megnyer egy rangos ösztöndíjat, tanári állást kap, majd a második világháborúban nagyon fontos feladathoz jut,hiszen neki kell különböző kódokat megfejtenie. Állandóan csak a munkájának élt, míg nem ismerte meg a ragyogóan szép Aliciát,(Jennifer Connely) aki iránt szerelemre lobban. Összeházasodnak, de Nash nem avathatja be hitvesét kettős életébe. Meg kell küzdenie az ellenségeivel,valamint saját titkával is, úgy hogy a házassága ne omoljon össze.

2003. Chicago

Rendező: Rob Marshall

A Chicago c. musical a szatirikus Chicago színdarabnak a filmes feldolgozása.

A film a városban zajló hírnév utáni áhítatot mutatja be. A két főszereplő Roxie Hart (Renée Zellweger) és Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones) mindent megtesznek azért hogy híresek legyenek és mindent megkapjanak amire eddig vártak. A hírnév megszerzése teljesen megváltoztatja életmódjukat, már nem ismerik a lehetetlent és számukra semmi sem szab határt, még a gyilkosság sem. Miután az 1920-as években börtönbe zárják őket sorsuk összefonódik, de mégis ellenségként, vetélytársként néznek egymásra. Az egyetlen kiút a börtönből a hírnév megszerzése, mert csak az mentheti meg őket az akasztófától.

A tárgyalások során is folyamatosan harcolnak egymással,de a médiának és egy színlelt terhességnek köszönhetően mindkettőjüknek sikerül megmenekülnie.

Végül a két főszereplő közt a gyűlölet kezd barátsággá alakulni, ami a film végén egy közös munkához vezeti őket,így sikerül elérniük a várva várt hírnevet.

2004. A Gyűrűk Ura – A király visszatér 

rendező: Peter Jackson

Gandalf (Ian McKellen) Pipinnel (Billy Boyd) Gondorba vágtat, hogy Denethort (John Noble) felkészítse Szauron túlerejével szemben. Théoden király (Bernard Hill) összevonja seregeit Gondor segélyhívására. Aragorn (Viggo Mortensen) végül vállalja sorsát, és hű társaival harcba szólítja a hegyek közt élő holtakat. Középfölde sorsa azonban egészen máshol fog eldőlni. Frodó (Elijah Wood) és Samu (Sean Astin) a Hatalom gyűrűjével Mordor sötét útvesztőit járja. De minél közelebb kerülnek a Végzet hegyéhez, Frodót annál jobban húzza a Gyűrű szörnyű súlya. A világ sorsa egy apró hobbit kezében van, aki kétséges, hogy ellen tud állni a legnagyobbakat is legyőző kísértésnek.

2005. Millió dolláros bébi

rendező: Clint Eastwood

Frankie Dunn (Clint Eastwood) boksz edzőként dolgozik, így rengeteg sportolót sikerült ringbe vinnie. Az elég mogorva külső mögött egy tiszta szív ember van, de ezt csak legjobb barátja egy régi bunyós tudja, aki minden nap ott van Frankie mellett az edzőteremben Egy nap azonban fenekestül felborítja a megszokott életmódjukat mikor Maggie Fitzgerald (Hilary Swank)besétál az edzőterembe.

Maggie megkéri Frankiet hogy tanítsa meg őt vérbeli bokszolóvá, de a férfi különböző kifogásokat találva mindig visszautasítja a lányt, aki nem hajlandó feladni a boksz iránti álmait. Az edző vonakodva bár, de végül feladja magát és megtanítja Maggiet a harcos életre. A ring kötelei közötttalálják meg magukban a hasonlóságokat, amik inspirálják egymást a szüntelen hajtásra. De azzal csak kis idő múltán szembesülnek, hogy egy olyan harcot is meg kell majd közösen vívniuk, amihez több erő és bátorság kell mint a ringben. A kérdés csak az, hogy képesek lesznek-e rá.

2006. Ütközések

rendező: Paul Haggis

Az Oscar-díjat nyert film a faji megkülönböztetésről szól, mely az egész világot behatárolja. A rasszizmus és a Los Angels-i bandaháborúk a film egyik fő eseményszála a szeptember 11. utáni események mellett. A film ezeknek a szálaknak az együttesével mutatja be a faji megkülönböztetéseket. A szereplők (egy brentwoodi háziasszony és férje, az államügyész; egy perzsa boltos;két rendőrnyomozó;egy színes bőrű filmrendező és felesége;egy mexikói lakatos;két autótolvaj;egy kezdő zsaru és egy középkorú koreai házaspár) fizikailag és lelkileg is ütköznek egymással, ezek az ütközések lehetnek hétköznapiak mint akár egy autóbaleset vagy konfliktus.

Mindenki máshogy reagál a terrorra és a fenyegetettségre. Valaki visszatámad, van aki fél és elmenekül vagy felülkerekedik a nehézségeken. De az erőszak mindenhol megjelenik, amit egyre nehezebb legyőzni.

2007. A tégla

rendező: Martin Scorsese

A Massachusetts állami rendőrség régóta próbálta elkapnia a bostoni bűnözőbandákat, de folyamatosan kicsúszott kezeik közül az irányítás.Elhatározzák hogy beépítenek valakit a bandába, ezáltal remélik a biztos sikert a tégla Billy Costigan (Leonardo DiCaprio)személyében. Frank Costello (Jack Nickolson)a maffia vezetője azonban mindig egy lépéssel a rendőrség előtt áll, így már régen beépítette oda az egyik emberét Colin Sullivant(Matt Damon)akiben mindenki megbízik és feltételezni sem tudnák az alvilági kilétét. Billy hiába igyekszik,mert az idő és a maffiavilágból beépített rendőrtársa ellene dolgoznak.

A két férfi számára időközben világossá válik hogy mindkét oldalon tégla van közöttük, így egy olyan veszélyhelyzetbe kerülnek, ahol saját magukat kell megmenteniük a lelepleződéstől mely akár halállal is fenyegethet. Ugyanakkor egyikük sem felejtheti el az eredeti feladatát,hiszen most már muszáj leleplezniük a másikat mert az idő vészesen fogy.

2008. Nem vénnek való vidék

rendező: Ethan és Joel Coen

A film első perceiben Llewelyn Moss (Josh Brolin)egy elhagyott teherautót talál,ami körül rengeteg hulla van. S bár tudja hogy jobb volna mennie mégis vonza a tehrautó, ami heroint és két millió dollárt rejt.Ahogy Moss elveszi a pénzt, úgy egy hatalmas üldözői hullámot vonz maga köré, melyet még Bell sheriff (Tommy Lee Jones)sem tud megakadályozni. Moss megpróbál egérutat nyerni a banda, és a teherautó körüli megölt emberek gyilkosa elől, de különböző akadályokkal kell szembenéznie, ami hátráltatja útjában, így szinte mindig mögötte vannak a titokzatos üldözők…

2009. Gettó milliomos

rendező: Danny Boyle

A történet Indiában játszódik, a Legyen Ön is milliomos! vetélkedőjén,ahol a tizennyolc éves, gettóból származó Jamal Maliknak egyetlen egy kérdésre kell válaszolnia hogy megkapja a 20 milliós főnyereményt.

Azonban a műsorkészítők és a rendőrök sem hiszik el hogy a fiatalember eddig jutott el a vetélkedőn, ezért csalással gyanúsítják.

Kihallgatáson kell részt vennie,kérdésről kérdésre kifaggatják. Senki sem hiszi el hogy egy gettóból származó gyerek saját tudásával megváltoztathatná saját és családja helyzetét.

Jamal (Dev Patel) egy hosszú elbeszélésbe kezd az őt faggatókkal, így tudhatjuk meg a fiú eddigi élettörténetét…

2010. A bombák földjén

rendező: Kathryn Bigelow

Mark Boal újságíró háborús tapasztalatai, adják meg a film történeti alapját, egy katonai bombakereső csapattal átélt eseményei által írta meg a forgatókönyvet, de innentől a történet folytatása már nem valós, csak kitalált.

Állandó helyszínünk a bombákkal és aknákkal veszélyeztetett Bagdad, ahol a tűzszerészek azon dolgoznak hogy biztonságossá tegyék az ott élők életét.

A háborús övezetben azonban nem tudni hogy mikor lépünk rossz helyre, és ezáltal mikor indítunk el egy föld alatti bombasorozatot. A katonáknak gyorsan, de mégis óvatosan kell megmenteniük a várost. Eközben minden mozdulataiknál folyamatosan ott van a halál közelsége, ami egyre inkább nyomasztja őket, de nem csak a föld alatti veszélyektől kell tartaniuk, hanem a rájuk vadászó ellenséges mesterlövészekre is.

2011. A király beszéde

rendező: Tom Hooper

A legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb férfi főszereplő díjait nyerte el ez a film. Az angol királyi család egyik tagjáról, a dadogó VI. Györgyről (Colin Firth) szól. Akinek saját magával, vagyis dadogásával kell megküzdenie ahhoz, hogy trónját ünnepélyesen elfoglalhassa és ezáltal mindenki királyként nézhessen fel rá. Mindent megtesz a siker érdekében hogy ezt bevalósítsa, és pont ez a cselekménymenet teszi különlegessé és szórakoztatóvá ezt a filmet.

2012. A némafilmes (Thomas Langmann)

rendező: Michel Hazanavicius

A némafilmek korszakában, 1927-ben járunk.

A film az ekkori sztárcsillag George Valentin (Jean Dujardin) tökéletesnek tűnő életét mutatja be. Imádott munkájának él, körülveszi az állandó rajongás. Majd ennek köszönhetően beleszeret Peppy Millerbe (Bérénice Bejo), miután együtt dolgoztak egy filmen. A lélegzetelállítóan gyönyörű Peppy még csak ekkor kezdi el színésznői karrierjét.

A lány nem is gondolná hogy milyen hamar kerül be a rivaldafény kellős közepébe, hiszen az új irányzat, a hangosfilm őt teszi csillaggá. George-nak pedig küzdenie kell azért, hogy ne vesszen el saját hírneve valamint a lány eredetisége. mindent megtesz azért hogy némafilmes korszakával ne tűnjön el a sötétségben, a függöny mögött.

2013. Az Argo-akció

rendező: Ben Affleck

Iráni diákok és iszlám aktivisták szállták meg, majd foglalták el a Teheránban lévő amerikai nagykövetséget. Összesen 52 túszt ejtettek, de hat diplomata kiszökött az utcára. Argo-akció ennek a hat embernek a menekülését és sorsát követi nyomon, miközben jelentősen torzítják a nemzetközi politika valamint az 1979-es iráni túszdráma bizonyos eseményeit. A film a torzított de ugyanakkor valós viszonyokat és kapcsolatokat mutatja be a két ország között.

2014. 12 év rabszolgaság

rendező: Steve McQueen

12 év rabszolgaság - werk

12 év rabszolgaság – werk

A brit rendező igaz történetet mesél el a 12 év rabszolgaság c. filmjével. A történet egy olyan elrabolt amerikai polgár, Solomon Northup küzdelmeit mutatja be, akit délen adtak el rabszolgának.

A film olyan realista és szörnyű képet ad a rabszolgaság oldaláról, a kínzásokról, éhezésről, mindennapos halálközelségről amit eddig nem igazán mert senki sem megmutatni.

Főszereplőnk még a legnehezebb pillanatokban sem veszíti el a hitét, ami életben tarja az hogy egyszer ismét szabad ember lesz, és hazatérhet családjához. De ez az út iszonyatosan hosszú számára. Muszáj túlélnie a fizikai és lelki küzdelmeket,mert csak így térhet haza.

2015. OSCAR-díjas film?

Vajon jövőre kinek a filmje fogja elnyerni az aranyszobrocskát?

Ezeket a filmeket és a rendezőket ismerve biztosan nem is egy hanem több remekmű születik, amik hamar megnyerik majd a nézőközönség elismerését, és a filmkorszakban egy örök nyomot vésnek majd az alakításukkal…

Gál Dóra