Az amerikai filmakadémia azt fontolgatja, hogy hat év után ismét visszatér az öt jelölthöz a legjobb film kategóriában – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

legjobb-film-87_oscar-2015

A jelenleg érvényes szabályok szerint akár tíz jelölt is lehet egy évben a legjobb film díjára. A jelöltek számának megfelezése – amelyre a hollywoodi portál értesülése szerint a filmakadémia egy befolyásos frakciójának nyomására kerülhet sor – nyílt beismerése lenne annak, hogy a hat éve bevezetett stratégia kudarcot vallott.
A 6100 tagot számláló testület a 2009-es Oscar-gála után döntött úgy, hogy tíz filmre bővíti ki a legjobb filmes mezőnyt, amelyből a szavazók által felállított rangsorok alapján a legnagyobb támogatottságú film kapja a díjat. A lépést többek között az inspirálta, hogy 2009-ben A sötét lovag című Batman-film nem jutott be a legjobb film-jelöltek közé, és sokakat felháborított, hogy a filmakadémia figyelmen kívül hagyott egy ilyen rendkívül népszerű filmet. (Cristopher Nolan produkcióját egyébként egy sor technikai kategóriában jelölték Oscarra, és Heath Ledger posztumusz megkapta a legjobb férfi mellékszereplő szobrát.)

Christian Bale - A sötét lovag - Felemelkedés

Cristopher Nolan – A sötét lovag – Felemelkedés

A 2010-es 82. Oscar-szezontól alkalmazott „preferenciális rendszer” azonban úgy tűnik nem vált be. „Megpróbálták, de semmi jó nem sült ki belőle” – idézett egy magát megnevezni nem kívánó filmakadémiai forrást a THR.
Az 5-10 film jelölését engedő szabály nyomán nem a blockbusterek kerültek a választékba, a verseny a független filmek felé nyílt ki. Az idei nyolc jelölt (87. Oscar jelöltek teljes lista) közül csupán az Amerikai mesterlövész ért el széles körű közönséget, a filmeket jelölő akadémiai tagok a független produkciókat pártolták. Az idei Oscar-díjas, Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) is utóbbiak közé tartozott.
A jelöltek számát csökkentő javaslat még nem került a filmakadémia kormányzói elé, de előfordulhat, hogy már március 24-i következő tanácskozásukon napirendre tűzik a témát. A testület rendszerint összeül a lezajlott Oscar-gálák után, értékeli a műsort és a teljes szezont is áttekinti.
A csökkentés mellett érvelők szerint a nagy számú mezőny miatt felhígul a legjobb film-jelölés presztízse. Emellett hiába a sok jelölt, ez nem befolyásolja a ceremónia televíziós sugárzásának nézettségét. Idén a tavalyihoz képest 15 százalékkal kevesebben ültek a képernyő elé Amerikában, hogy megtekintsék az ABC csatorna közvetítését. Kiszivárgott, hogy állítólag a kormányzók a műsor minőségével és hosszával sem voltak elégedettek.
A március 24-i ülésre egyébként a filmakadémia díjbizottsága is elkészíti a maga jelentését és benyújtja azt a kormányzóknak.

AmerikaiMesterlovesz_jelenetfoto (17)

A bővített jelöltlistához ragaszkodók az Amerikai mesterlövész és A szív bajnokai példájára mutogatnak, amelyek bizonyára nem kaphattak volna Oscar-jelölést a legjobb film kategóriában, ha csupán öt alkotás kerülhetett volna a mezőnybe.
A legnagyobb közönséget egyébként mindeddig az 1998-as Oscar-show vonzotta, amikor a Titanic 3D (2012) című globális kasszasiker nyerte a díjat. MTI