A mentorprogramra 24 óra leforgása alatt lehet jelentkezni

Új televíziós sorozatíró generáció nevelődhet ki hazánkban egy egyedülálló tehetséggondozó startup mentorprogram keretén belül. Az ösztöndíjas képzésre 2015.02.18-án lehet jelentkezni, egy meghatározott témájú és történetű forgatókönyvterv online küldésével. Csak és kizárólag az írói készség számít, hiszen egy hozzáállásában és gondolkodásában formabontó csapat létrehozására törekednek a – szakmai elismerést már kivívott – mentorok.

Itt az ideje, hogy Magyarország, Szlovákia, Románia, Bulgária vagy éppen az ex-jugoszláv területek is felzárkózzanak az amerikai és nyugat-európai trendekhez, és lendületes, véleményformáló, ámde jellegzetesen helyi televíziós fikciók gyártására legyenek képesek – mondta Hámori Barbara, a ContentLAB and Factory fejlesztésekért felelős nemzetközi vezetője. – Ehhez azonban új szemléletet kell meghonosítanunk, és teljesen más attitűddel kell munkához látni.

A tehetségkutató mentorprogramot a cég Magyarországon teszteli először, de márciustól megnyitja ljubljanai és prágai irodáját is.

A programba egy nap alatt lehet bejutni. Február 18-án 9 órakor kikerül a www.contentlabfactory.comra az amerikai forgatókönyvíró iskolák pályázati felvételi rendszerét követő ún. 24 órás pályafeladat szinopszisa, amelynek megoldását másnap reggel 9 óráig kell elküldeni. A négy hónapos, esti iskola jellegű elméleti és gyakorlati képzésre tizenketten kerülhetnek be, a tanulmányokért pedig nemhogy fizetniük nem kell, de még havi ösztöndíjban is részesülnek a kiválasztott tehetségek. A legtehetségesebb írók végül széket kaphatnak a vállalkozás tévés tartalomfejlesztő írói csapatában.

Tehetségeket szeretnénk felfedezni, akiknek átadhatjuk a legkorszerűbb nemzetközi fikciós trendeket, ám egyúttal lehetőséget biztosítunk arra is, hogy rátaláljanak saját hangjukra. Egy olyan forgatókönyvíró munkacsoport létrehozása a célunk, amely első lehet a kelet-közép-európai régió tartalomfejlesztői iparágában – mesélt az ambiciózus startup cég terveiről Hámori Barbara.

A segítők között szerepel az ismert amerikai író, John Vorhaus, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint például a Magyarországon is vetített Sentinel – Az őrszem, a Száguldó vipera vagy a Rém rendes család egy-egy epizódja. A tanfolyam magyar mentorgárdájában az utóbbi évek legmenőbb produkcióinak alkotói vannak jelen, mint például a fejlesztő cég ötletgazdája, Kapitány Iván (Üvegtigris, Beugró), Divinyi Réka (Csak szex és más semmi, Szabadság, szerelem), Herendi Gábor (Valami Amerika, Társas játék) és Köbli Norbert (A berni követ, Hacktion). A filmes szakemberek gárdáját erősíti a Barátok köztöt nagykorúságig nevelő Kalamár Tamás producer, és  Czető Bernát László is, akinek kisregényéből Goda Krisztina jelenleg mozifilmet forgat. A képzésben mellettük részt vesznek igen olvasott sorozatblogok szerzői: a Comment:com véleményvezére, Sixx, valamint Winnie, a Sorozatjunkie atyja, de többek között Kormos Anett író-humorista neve is fellelhető a tanári névsorban.