Az idén Spike Jonze kapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat. A nő (Her, már a mozikban) valóban az elmúlt évek legeredetibb filmje – de A John Malkovich-menet és az Adaptáció rendezőjétől nem is várhatunk mást.

Talán még az sem meglepő, ahogy a forgatókönyvhöz és a filmkészítéshez viszonyul: pedig biztosan egész másképp csinálja, mint a legtöbb kollégája. És ezzel ő is tisztában van.

A_NO_jelenetfoto (33)

– Irigylem a Coen-testvéreket – nyilatkozta az immár Oscar-díjas író/rendező, amikor a műhelytitkairól kérdezték. – Ők egyszerűen leforgatják, amit leírtak, megvágják, és kész a film. Én viszont lassan, lépésenként dolgozom. Van olyan jelenet A nő-ben, aminek ötször rugaszkodtunk neki. Mindannyiszor leforgattuk, összevágtam, de valahogy nem tetszett a végeredmény: egyszer a szöveg sikerült túl bonyolultra, máskor nem lett elég izgalmas, vagy nem pont azt fejezte ki, amit akartam. Ilyenkor újra hívtuk a főszereplőt, Joaquin Phoenix-et meg Scarlett Johansson-t, és újra forgatni kezdtünk. És reméltük, hogy ez már az lesz, amit keresünk. Kicsit lassabb, körülményesebb, költségesebb módszer – de én nem tudnék másképp filmet készíteni.

IC Press