A Parkoló című filmbemutató után a rendezővel, Miklauzic Bencével beszélgettem.

Trafikant Andris: Mikor és hogy született maga a történet, a forgatókönyv?

Miklauzic Bence

Miklauzic Bence

Miklauzic Bence: Tulajdondonképpen a kiindulópontja maga a helyszín volt. Az ilyen parkolókból nagyon sokat látni Budapesten. Üres telek, benne áll egy lakókocsi, s onnantól ez egy parkoló S ez tűnt olyan izgalmas helyszínnek, amin elkezdtünk gondolkodni Lengyel Ferenccel, aki Hegedűs Bálint mellett az egyik forgatókönyvíró, hogy mi történet itt, hogyan lehet  felépíteni valami izgalmas filmes világot, s így indult. Innen kezdtünk el azon gondolkodni, hogy ki lakik a lakókocsiban, kik azok akik bejönnek, milyen konfliktusok lehetségesek és akkor ebből lassan felépült a forgatókönyv.

T.A.: Hány hónapig tartott a forgatás?

M.B.: Egy film  elkészítése során mindig ez a legkevesebb idő. Több év a forgatőkönyv elkészítése, aztán a  pénzgyűjtés, az előkészítés, majd a forgatás. Esetünkben ez hat hét volt, 35 nap, tehát másfél hónap alatt leforgott a film. Ezután következik egy k.b. 6-7 hónapos vágás időszak.

T.A.: Azt tudom, hogy Szervét Tiborról készített filmet. Rajta kívül volt olyan színész, akivel már régebben is együtt dolgozott?

M.B.: Igen, Szervét Tiborról portréfilmet készítettem még a Duna TV számára. Nyilván ismertem színházból és máshonnan, de nem dolgoztunk nagyjátékfilmben, de többekkel igen. Lengyel Ferenccel többször. Ő már tévéfilmben és nagyjátékfilmben is szerepelt nálam. Pokorni Liával is dolgoztam már. Rába Rolanddal is, aki egy mllékszereplője a filmnek, úgyhogy többekkel igen.

T.A.: Fivére, Márton a film operatőre. Mennyire határozza meg a munkát, hogy testvérek? Volt már közös munkájuk?

M.B.: Nyilván ez egy olyan adottság, ami megkönnyít köztünk sok mindent. Kevesebb szóból megértjük egymást, közelebb vagyunk, nemcsak a film miatt. Valójában, mikor forgatunk, akkor ez nem nagyon számít. Ott mindenki próbálja a legjobbat és a legtöbbet kihozni magából. Ő nagyon jó operatőr, úgyhogy a munka során ugyanúgy beszélünk, mint azt bármelyik rendező-operatőr páros teszi, tehát hogy milyen módon és milyen képekkel kéne, elmesélni a történetet. Tehát a testvéri kapcsolat egy bizonyos pluszt ad, de magát a munkát igazából,  annak a milyenségét azt hiszem nem befolyásolja. Márton egy nagyon jól felkészült szakember és jó munkát végez.

T.A.: Ez azt jelenti, hogy dolgoztál már vele más filmekben is?

M.B.: Igen, csináltunk tévéfilmet is együtt, nagyjátékfilmet, reklámfilmet, szóval sok mindent.

Parkoló-Fotó Miklauzic Márton (12)

Parkoló filmjelenet

 

T.A.: Mi a film fő üzenete?

M.B.: Igyekeztünk ezt minnél komplexebb történetnek megalkotni, ami egy olyan helyzetről szól, hogy mi történik akkor, amikor valaki arra a világra tör, arra a szabadságra, ami nagyon fontos nekünk, amikor az Imre (Szervét Tibor) elhatározza, hogy elpusztítja ezt a parkolót. Nagyon fontos dolog, hogy ki, hogy reagál egy ilyen helyzetben, milyen eszközeink vannak, meg kell-e védeni ezt a világot, mit tesznek azok az emberek akik körülöttünk vannak egy ilyen helyzetben. A másik gondolat az, hogy a film elején senki nincs a helyén, a film végére pedig valahogy mindenki máshová kerül, mint ahol volt. Itt azt akartuk bemutatni, hogy a megfelelő helyen vagyunk-e a világban, hogy mi kell ahhoz, hogy változtassunk azon amiben éppen vagyunk és valami új dolog jöjjön. Ez a két nagy gondolatkör, ami meghatározza a fimet.

T.A.: Milyen hangulatban telt a forgatás? Melyek voltak a legjobb pillanatok?

M.B: Tulajdonképpen 35 napig forgattunk. Ez elég volt ahhoz, hogy ezt a történetet leforgassuk. Nagyon sokszor az van, hogy kevesebb idő áll rendelkezésre, mint ami kéne és akkor lóhalálában kell dolgozni. Most itt tulajdonképpen normális körülmények között tudtuk végezni a munkánkat. Nagyon meleg volt. Nyáron forgattunk, pont akkor volt az a nagy hőség 40 fokokkal, úgyhogy, a szinészeknek nagyon nehéz volt. Mondjuk, Szervét Tibornak, akinek talpig öltönyben kellett végig játszani, különösen nehéz volt, de tulajdonképpen a film hangulatának ez a hőség jót tett. A Ford-al nem tett olyan jót, többször lerobbant az autó amivel forgattunk, így folyamatos szerelői jelenlét kellett hozzá, de máskülönben normálisan telt a forgatás.

Parkoló filmjelenet

Parkoló filmjelenet

T.A.: Volt egy jelenet, amikor az autóval nekiszáguldanak a falnak de előtte elrántotották a kormányt. Ennek mi volt a jelentősége?

M.B.: Nem akarok hosszan beszélni, mert ez egy fordulat a történeteben, hogy ott mi történik, tehát  kicsit spoiler-es, de mégis arról van szó, hogy a Szervét Tibor azt mondja, ami egy korábbi pontja a filmnek, hogy neki semmi vesztenivalója. És az élete sem érdekli, neki nincs semmi vesztenivalója, ő így megy ezen az úton. Ám abban a pillanatban amikor tulajdonképpen elveszítené az életét, akkor azért kiderül, hogy mégis félti. Tehát ez egy próba, hogy ő ezt valóban komolyan gondolja-e, és ott kiderül, hogy nem. Ott ő el is veszti tulajdonképpen a harcot a mi értelmezésünkben, és a film végén le is vonja a végső következtetést.

T.A.: A filmben Pokorny Lia gyerekét az Ön fia, Simon alakítja. Ő hogyan birkózott meg a forgatással?

M.B.: Simon nagyon élvezte a forgatást, de hát azért ez nem egy vidámparki séta volt neki . Szóval nagy munkát kellett végeznie. 14 napja volt a filmben és elég komoly felkészítést kapott előtte. Ugyanúgy próbafelvételt kellett csinálnia, mint bárki másnak, amiután én el tudtam dönteni, hogy igen, ő lesz az, akinek ezt el kell játszani.Utána Lengyel Ferenccel, aki a Légiós szerepét alakítja, egy komoly felkészülésen vett részt. Ezt akár szinésztréningnek is nevezhetjük és hát ő komolyan dolgozott ezen. Élvezte, dehát ez nehéz munka volt neki is.

T.A.: Ez a harmadik nagyjátékfilmje, lesz folytatás, vagy más tervei vannak ?

M.B.: Szeretnék nagyjátékfilmet készíteni, meg tévéfilmet is. Dogozni kell és akkor meglátjuk, melyik lesz hamarabb. Egyszóval folyamatosan kell azon dolgozni, hogy ez, vagy az létrejöjjön. De természetesen igen, hát miért is ne csinálnánk több nagyjátékfilmet, úgyhogy gondolkodunk újabb történeteken és újabb dolgokon.

T.A.: Köszönöm az interjút

M.B.: Én is köszönöm

A PARKOLÓ című film holnaptól a mozikban!