A Magyarországi Antropofágiás Egyesület tegnapi közleményében erőteljesen nehezményezte, hogy vállalkozásunk magyarországi moziforgalmazásba küldte a „Csontok és skalpok” című horror-westernt. Álláspontjuk szerint a film erősíti az úgynevezett antropofágiával együtt élő emberek elleni előítéleteket, sztereotípiákat és nem lehet véletlen, hogy egyesületük közelmúltbeli „coming outját”, nyilvános színrelépését követően jelenteti meg a PARLUX Entertainment a filmet a mozikban. Vállalatunk határozottan visszautasítja az egyesület vádjait az alábbi közleményben.

Csontok es skalpok-film

A PARLUX Entertainment Magyarország, a „Csontok és skalpok” című hollywoodi horror-westernfilm kelet-európai moziforgalmazója határozottan visszautasítja a Magyarországi Antropofágiás Egyesület tegnapi távirati irodás közleményében foglaltakat.

A Magyarországi Antropofágiás Egyesület elnöke, Takács András által jegyzett tegnapi közlemény szerint „Az antropofágiás életmód egyidős az emberiséggel, alapvető emberi ösztönökből táplálkozik. Hiszünk benne, hogy az antropofágia két felnőtt ember beleegyezésén alapuló szexuális jellegű, tartalmú kapcsolat.  Mi is ugyanolyan jogokat követelünk magunknak, mint például az SM- vagy az LGBTIQ közösség tagjai. Az antropofágiások sok esetben hirdetésben keresnek partnert, alanyt a vágyuk csillapítására, így a felajánlkozók tudják, hogy mi vár rájuk. Ennek ellenére sok antropofágiás van kitéve vegzálásnak még manapság is a hatóságok részéről. Antropofágiával együtt élő emberek a populáris kultúrában megannyi filmben kerültek ábrázolásra. Az olyan félrevezető és az antropofágia lényeget elfedő filmek után, mint a például a „Kannibál holokauszt” vagy a „The Green Inferno”, most itt a „Csontok és skalpok” című alkotás, ráadásul egy hollywoodi sztár, Kurt Russell közreműködésével. A „Csontok és skalpok” című amerikai filmben egy, a Kurt Russel alakította szereplő által vezetett végrehajtó csapat vadássza le a történt szerinti „kannibál” törzset. Az antropofágiások a filmben nem beszélnek, abszolút gonoszként, a társadalom perifériáján élőként kerülnek ábrázolásra, csak ilyen szerepben láthatjuk őket. Azt, hogy ők is emberek, az, hogy mi a motivációjuk nem derül ki az alkotásból. A megjelenített antropofágiás embereket a film a fenti eszközökkel elidegeníti a nézőktől, így eléri, hogy a nézők nem tudnak velük azonosulni, az ellenük való küzdelmet elfogadhatónak ítélhetik meg. Egyesületünk azt gondolta, hogy nem lehet véletlen, hogy ez a film azt követően kerül a mozikba, amikor Egyesületünk a közelmúltban nyilvánosan is színre lépett, „comingoutolt”. A magyarországi forgalmazó, a PARLUX Entertainment indíttatása könnyen felismerhető: az antropofágiás emberek megbélyegzése, folytatva a több évtizedes tendeciózus kép kialakítását rólunk.”

A közlemény, melyben az érdekvédelmi szervezet „igazságot” követel az antropofágiásoknak Magyarországon is leszögezi: „Mi is emberek vagyunk, a törvények betartásával működünk, és elvárjuk, hogy a médiában ne egyoldalúan kerüljön bemutatásra a tevékenységünk„. A PARLUX Entertainment Magyarország, a „Csontok és skalpok” című hollywoodi horror-westernfilm kelet-európai moziforgalmazója határozottan visszautasítja a Magyarországi Antropofágiás Egyesület tegnapi távirati irodás közleményében foglaltakat. A PARLUX Entertainment Magyarország nagyon is úgy gondolja, hogy deviáns viselkedésről van szó, amelyet a film kiválóan bemutat, mindazonáltal a film moziforgalmazásával nem volt egyéb célja, mint hogy szokásos üzleti tevékenysége keretében egy újabb alkotást küldjön a mozikba. A filmben üzleti potenciált látott annak kiválasztásakor, és nem vezették semmilyen olyan célok, amelyeket a Magyarországi Antropofágiás Egyesület említ az idézett közleményében. Ez igaz a film bemutatása időpontjának kiválasztására is. A PARLUX Entertainment Magyarország munkatársainak magánvéleménye, hogy a filmben bemutatott, az egyesület által nehezményezett életmód nagyon is eltér a társadalmi normáktól, éppen ezért nem elfogadható.

Gulyás Balázs alapító, PARLUX Entertainment Magyarország

*antropofágiás=Az antropofágia vagy anthroponutrició olyan cselekedet vagy gyakorlat, amely során egy ember egy másik emberi lény húsával vagy egyes testrészé(i)vel táplálkozik. Az a személy, aki az antropofágia gyakorlatával él, az antropofágiás. Az antropofágiások úgy írják le a késztetést, mint egy erős szexuális vágyat arra, hogy a másik felet magukba olvasszák, eggyé váljanak vele.