1893-ban jelent meg az első Nyúl Péter-mese, amely folytatásaival együtt az évtizedek során bejárta az egész világot: 30 nyelven, 80 millió példányban fogyott. Készült belőle mesefilm és animációs sorozat, ám a keretben mozgó figurák szülőanyjának, Beatrix Potternek megismeréséig több mint egy évszázadot kellett várnunk.

Chris Noonan rendező (Babe) most Renée Zellwegerrel és Ewan McGregorral elhozza nekünk a nagy mesélő történetét. Az angol-amerikai romantikus film páratlan korrajz a XX. század elejének Angliájáról.

Miss Potter igazi multitálentum volt, vonzotta a természettudomány, a festészet és mindeközben lelkes természetvédőként is helytállt. Ám olyan korban élt, amikor mindenki azt várta egy nőtől, hogy egy jó házasság reményénél több gondolatot ne tápláljon, az otthon nyugalmában maradjon. A mesemondó azonban fantasztikus bátorsággal szembeszállt a kor elvárásaival.

Potter a Nyúl Péter és barátait egyik ismerőse beteg kisfiának felvidítására ötlötte ki, és maga sem gondolta, hogy ezzel későbbi kiadójának legkeresettebb írója lesz. 23 mesekönyvet készített összesen, amelyek a mai napig nem kerültek le a boltok polcairól. Ám e hatalmas sikerig nagyon hosszú és rögös út vezetett. Beleszeretett szerkesztőjébe, aki nem illett hozzá a kor és a szülők elvárásai szerint, s ezzel tovább feszegette a társadalmi-etikai határokat.

Miss Potter írónőt Renée Zellweger személyesíti meg a valóság ihlette filmben: „Megértettem, hogy a neveltetése miatt vált olyan nővé, amilyenné – nyilatkozta az Oscar díjas színésznő. – Megértettem, miért lett egyre tartózkodóbb. A szülei elvágták őt a világtól, azoktól az emberektől, akik inspirálhatták volna. Ezért bizonytalanná, szégyenlőssé vált. Szüksége volt hát ezekre a figurákra, hogy általuk kifejezze mindazt, amit nem mondhatott ki. Hihetetlenül elkötelezett és eszes nő volt, mégis kevés ember ismeri őt!”

A filmet követően ez már nem így lesz. Beatrix Potter lebilincselő életútját immár a magyar nézők, és olvasók is megismerhetik. Csalódások, harc a kishitűek ellen és szenvedélyes szerelem az SPI legújabb filmjében.