A Szerelem a hatodikon című francia romantikus vígjáték 2012. augusztus 23-án kerül hazai moziforgalmazásba, ez alkalomból hazánkba látogat a film rendezője.

Philippe Le Guay rendező, forgatókönyvíró és színész 1956-ban született Párizsban, ahol jelenleg a La Fémis filmfőiskola tanára. Pályáját 1984-ben kezdte forgatókönyvíróként, első játékfilmjét 1989-ben rendezte, de olykor színészként is feltűnt a kamera másik oldalán. Változatos életművében kosztümös filmtől könnyed komédiákon át a drámáig számtalan műfaj megtalálható, és feldolgozta a francia avantgárd izgalmas alakja, Boris Vian életét is.

Philippe Le Guay vígjátékaiban gyakran kritizálja a modern társadalom pénzhez kialakított viszonyát. A magyar közönség előtt is ismert Az élet ára például egy különösen fösvény ember történetét meséli el, akinek meg kell tanulnia, hogyan változtassa meg a vagyonról való gondolkodását. Az élet ára főszerepét ugyanaz a Fabrice Luchini játssza, aki a Szerelem a hatodikonban az unalmas nagypolgári mintalétből kitörni vágyó brókert alakítja.

A nálunk most bemutatásra kerülő Szerelem a hatodikon Philippe Le Guay hetedik játékfilmje, egyben Franciaországban az elmúlt évek egyik legsikeresebb vígjátéka. Az alkotást vetítették a Berlini Filmfesztivál versenyprogramjában és az egyik női főszerepben látható Lola Duenas kiemelkedő teljesítményéért César-díjat kapott.