Megint a New York-iak járnak jól! Ők láthatják először Ang Lee hatalmas várakozás övezte, különleges filmjét. A Pi élete (12E) (The Life of Pi, hazai bemutató: december 20.) főszereplője egy hajótörést túlélő fiú, aki a mentőcsónakban egy tigrissel összezárva marad magára az Indiai-óceánon. A látványos, izgalmas és költői film a rangos 50. New York-i Filmfesztivál nyitóestjén, szeptember 28-án kerül először a kíváncsi mozirajongók elé, és így ez lesz a fesztivál történetének első 3D-ben forgatott gálavetítése. Lee nem először kap ide meghívást: 12 évvel ezelőtt az ő Tigris és sárkány-ával zárult a fesztivál, 1997-ben pedig a Jégvihar-ral nyitott. Lee ezzel különleges, elegáns klub tagja lett: rajta kívül csak Robert Altman, Pedro Almodóvar és François Truffaut volt az a rendező, akinek két filmjét is a nyitógála műsorára tűzték.

A bemutató valószínűleg csak a diadalmenet kezdete. A Pi élete könyveredetijéből 7 millió példányt adtak el világszerte, és a történetből egy Oscar-díjas rendező készített szinte minden kockáján speciális digitális effektusokkal különlegessé tett, látványos filmet.

A siker újabb sikert hoz: egyre valószínűbb, hogy – részben a Pi élete alapján – Ang Lee kapja a megbízást a jövő év legnagyobb ambíciójú filmjének levezénylésére: ő rendezheti a Kleopátrá-t, melynek címszereplője nem más lesz, mint Angelina Jolie.

IC Press