Ugyan Peter Strickland új filmje, a kritikák által egekbe magasztalt The Duke of Burgundy (18) hazai országos mozibemutatójára április 30-ig várnunk kell, a film magyar alkotói már most különlegességgel kedveskedtek az érdeklődőknek. Mától az Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.) emeletén látható egy izgalmas kiállítás a film jelmezeiből és fehérneműiből, a ruhabemutató pedig kedden a Puskin Moziba (1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 18.) költözik, ahol egészen április 19-ig tekinthető meg.

The Duke of Burgundy-kiallitas

A külföldi sajtó szinte egyöntetűen kiemeli a film rendkívül izgalmas látványvilágát, amely a magyar alkotók munkáját dicséri. A látványért a magyar Pater Sparrow (Verebes Zoltán) felelt, a jelmeztervezés Flesch Andrea érdeme – a mostani kiállítás is kettejük munkájának gyümölcse -, Cseh Renátó volt az art director, a berendezés pedig Mihalek Zsuzsa munkája. A magyar alkotók mögött jelentős hazai és nemzetközi teljesítmény áll.

Flesch Andrea jelmeztervező épp Till Attila Tiszta szívvel c. filmjében dolgozik, korábban többek között a Társas játék, a Valami Amerika 2., a Kaméleon és a Boldog új életstáblistáján olvashattuk a nevét. Külföldi produkciói közül kiemelkedik a Tulse Luper bőröndjei Peter Greenaway rendezésében, a hazai mozikban is vetített Mrs. Ratcliffe forradalma, vagy a bemutatás előtt álló Extinction, Matthew Fox főszereplésével.

Pater Sparrow a London Film School-ban végzett filmrendezőként, látványtervezői kiegészítéssel. Első nagyjátékfilmje 1 (2009) címmel rögtön a legtöbb díjas elsőfilmessé avatta, öt kategóriában – Legjobb Operatőr, Legjobb Látvány, Legjobb Vágás, Legjobb Producer, Diákzsűri Legjobb első filmje – tüntették ki itthon, de külföldi fesztiválokon is számos díjat nyert. Vizuális nyelvezete egyedi, kísérleti, misztikus és szürreális. Látványtervezőként többek között az Átok, a Berosált a rezesbanda, és a bemutatás előtt álló Az éjszakám a nappalod c filmekben vett részt.

A The Duke of Burgundy április 30-tól látható országosan a hazai mozikban.