Polgár Judit, Zsuzsa és Zsófia a sakktörténet és talán az emberiség különleges fejezetének a hősei. Három magyar testvér, akik az édesapjuk révén, egyesek szerint „ellentmondásos kísérlet” részeseiként, egész korai gyerekkoruktól kezdve arra készültek, hogy sakkvilágbajnokok legyenek.

Polgár László úgy döntött bebizonyítja, hogy a „zsenialitást” meg lehet szerezni, és megfelelő neveléssel bármely egészséges gyermek zsenivé fejleszthető. Lányai nem jártak iskolába. Nem játszottak bújócskát a többi kislánnyal, csak egymással. Keményen dolgoztak.

Egymásra fényt derítve szövődik össze a múlt és jövő. A múlt a sokat támadott gyermekkorral a rendszerváltás előtti Magyarországon, és a nemzetközi sakk sikerek a megszállott apával, aki társadalmi kivetettséget és börtönt kockáztatva hajtja végre tervét. Valamint a jelen a család nagy távolságokon átnyúló kapcsolatrendszerével, elvándorlással és személyes elszigetelődéssel – mint a világbajnokság, vagy élet Texasban és Izraelben. A jelen három virágzó nőt mutat be, három nővért, három fiatal anyát. akik keresik saját útjukat és helyüket a világban.

Polgár lányok
Polgár lányok

Yossi Aviram a Polgár Lányok dokumentumfilm rendezője mondja: „Ami igazán izgat az nem annyira a sakkjáték, mint a család és az egyének története. A sakk hátteret szolgáltat, ürügy egy megragadó családregény elmesélésére.

Ez a film a sakkról szól, de nem sakk-film. Először és legfontosabban egy család bámulatos emberi története, amely a sakk körül forog, de ami egyetemes egzisztenciális problémákat vet fel: a gyermeknevelést, a nemek különbözőségét, a szeretet erejét, valamint az „élhető létezés” és a „folyamatos teljesítés” közötti ellentmondást.”

A film magyar, héber, angol, német, spanyol nyelven beszél felirattal, de a magyar közönség számára a rendező narrációja Vörös Szabolcs magyar hangján szólal meg.  

A magyarországi ősbemutatóhoz közönségtalálkozó is kapcsolódik Polgár Zsófia többszörös olimpiai bajnok, Berger László producer, és meglepetés vendégek részvételével.

A Polgár lányok

Formátum: 2K HD  Hossz: 70 perc,  

Gyártó ország: Izrael, Magyarország  

Forgalmazó: Sarieli Films, Berger László

Rendező: Yossi Aviram

Producer: Amir Harel, Ayelet Kait, Berger László

Gyártó cégek: Lama Films, Sarieli Films, MTVA  

Fesztiválszereplések:

Denver Jewish Film Festival, USA, 2016

San Diego Jewish Film Festival, 2016

Calgary Jewish Film Festival, Canada, 2015

Sao Paulo Jewish Film Festival, Brazil, 2015

Fipa Biarritz International Film Festival – Official Competition, France, 2015

NY Jewish Film Festival, USA, 2015

Zagreb Israeli Film Week, Croatia, 2014

New York Jewish Film Festival, 2015

Manhattan JCC, 2015

Washington Jewish Film Festival, USA, 2015

UK Jewish Film Festival, 2014

The Jerusalem Film Festival – Official Competition, 2014

Oktatási jellegű vetítések:

Stanford University, Yad VaShem Visual Center, University of Pennsylvania, Max

Euwe Centrum, The Netherlands, Greenberg Families Library, Canada, Museum of Jewish Art & History, Paris, Arizona State University, Duke University

A Polgár lányok c. film ősbemutatójára a Zsidó Művészeti Napokon május 14-én, 11 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül majd sor.