A pattogatott kukoricaszemek 177 fokon pattognak ki száraz héjukból a hevítés következtében amikor vízgőz keletkezik a belsejükben. A vízgőz nyomást hoz létre, amitől a kukorica elpattan. Az alábbi felvételen az elpattanó kukorica egy másodpercét látjuk 30.000 képkockában. A makró felvétel speciális, ultragyors kamerával készült:

Popcorn történelem

A pattogatott kukorica már az 1800-as évek elején ismert volt, ám akkor még bálnavadászok eleségeként szolgált. A világ első pattogatott kukorica készítő gépét az amerikai C. Cretors & Company vállalat alapítója; Charles Cretors készítette 1893-ban. Ez egy gőzgép és mogyorósütő párosításából jött létre. 1900-ban elkészült az első popcorn készítő lovaskocsi, ami később kiegészült az elektromos motorral.

Popcorn

Popcorn / Pixabay

A popcorn az 1800-as években mindenütt elérhető, ismert snack volt, különösen a szórakozóhelyeken. Főként a cirkuszokban és a vásárokban lehetett rágcsálni a kukoricát, ekkor a színházakban még nem volt elterjedve a pattogatott kukorica, hiszen Charles Cretors akkori találmánya a szabadtéri eseményekre volt tervezve.

Jóllehet a popcorn nagyon népszerű volt akkoriban, a mozik mégsem fogadták be a sós ropogtatnivalót. Az akkori filmszínházakban kultúrált ügyfélkört szerettek volna kialakítani, nem akartak sem utcai snacket, sem zajjal járó nassolást a vetítések alatt, illetve szemetet.

Az 1920-as években megnövekedett a mozi látogatottsága, ezzel párhuzamosan nőtt meg a pattogatott kukorica népszerűsége is, ami a nagy gazdasági világválságra vezethető vissza. Egy zacskó pattogatott kukoricát 5-10 centért adtak, ami mindenki számára megfizethető volt. Ahol a mozik nem láttak üzletet a popcorn árusításban, ott utcai árusok kínálták a kukoricát a mozik bejáratánál.

A régi mozik akkoriban a szellőztetés megoldásának hiányában nem tudták beépíteni épületeikbe a popcorn készítő gépet, de ahogy egyre több mozinéző érkezett ilyen csemegével az épületbe, nem hagyhatták figyelmen kívül ezt a pénzügyi lehetőséget, így végül beadták derekukat. Ekkor a mozik nyeresége igencsak megugrott.

Valójában azonban 1927-ben robbant be a pattogatott kukorica a mozikba igazán, amikor a némafilmek után megjelentek az első hangosfilmek. A második világháború még jobban megerősítette a mozikban a popcorn fogyasztás igényét. 1945-ben már a mozinézők fele popcornt rágcsált a mozikban, nem volt visszaút…

Bár a popcorn és a mozi kapcsolatában voltak hullámvölgyek, ma a filmeket már odahaza is egy nagy tál popcorn társaságában szeretjük. A valódi pattogatott kukoricás mozi élményt azonban mindig a mozi fogja nyújtani a kukorica illatával és a mozik sajátos hangulatával!