Borotvaélen táncol az Izomagyak című thriller, amely a Transformers-sorozattal hírnevet szerzett Michael Bay legolcsóbb filmje a Bad Boys óta, csak 25 millió dollárba került. A film megtörtént eseten alapul: 1995-ben miami testépítők elraboltak, megkínoztak és meggyilkoltak egy magyar származású párt, akik telefonszexszel tettek szert 10 millió dolláros vagyonra. A holttesteket feldarabolták, részben elégették, és megpróbáltak megszabadulni a maradványoktól, de a hatóságok gyorsan elfogták a tetteseket, és a bíróság halálra ítélte őket.

Hogy mi tetszett meg Michael Baynek ebben a kegyetlen történetben? Az, hogy a szteroidokkal turbózott gyilkosok elképesztő ügyetlenségről és naivitásról tettek tanúbizonyságot, ezért történetük egyszerre rémes, abszurd és vicces. A film két főszereplője Mark Wahlberg és Dwayne ’The Rock’ Johnson. „A film borotvaélen táncol, mert meg kellett találnunk a megfelelő egyensúlyt – magyarázza Wahlberg. – A testépítők elképesztően szörnyű dolgokat művelnek, de közben megpróbáljuk mégis valahogy szerethetőnek ábrázolni őket. A színészi játék ennek érdekében finoman rétegzett.”

Az Izomagyak annyira szívügye volt Michael Bay rendezőnek, hogy szabályosan sarokba szorította vele a Paramount stúdiót. Kikötötte ugyanis, hogy két Transformers-film között mindenképpen meg akarja csinálni ezt a kis gyöngyszemet, mert a kasszasikerek mellett szakmai elismerésre vágyik. Egyébként az Izomagyaknak köszönhető, hogy Wahlberg lett az előkészületben lévő Transformers 4 főszereplője: közeli barátok lettek Bay-jel a forgatáson.

(Pain & Gain – hazai bemutató: 2013. augustus)

(Transformers 4. – hazai bemutató: 2014. június)