portugal_filmnapokA Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ és a Cinema Kino Café közös szervezésében október 27. és 30. között kerülnek megrendezésre az idei Portugál Filmnapok.

2015-ben a Docuarttal közösen megrendezett Portugál Filmhéten a dokumentumfilm műfaja volt a központban, idén viszont visszatérünk a játékfilmekhez. A programban fiatal rendezők filmjei mellett helyet kapnak a portugál filmművészet kanonizált alkotói is.

Az eseménynek ezúttal a hangulatos Kino mozi ad otthont. A programban két filmmel – Angélica, Hónaljak – a portugál filmművészet nem régiben elhunyt óriásai, Manoel de Oliveira és José Fonseca e Costa előtt tisztelgünk. Ezen kívül még João Canijo megrázó családi drámája Az én vérem, valamint a fiatalabb João Nicolau filmje a John From kerül még levetítésre.

A filmeket angol felirattal vetítjük a megjelölt napokon, este 18:30 órás kezdettel. Facebook esemény

Portugál Filmnapok filmek

Október 27. csütörtök, 18:30
John From
João Nicolau, 100’, 2015, O Som e a Fúria

A tizenöt éves Ria és barátnője céltalanul lebegnek a nyári szünet melankolikus világában. Napoznak, beszélgetnek, zenét hallgatnak, élik a külvárosi tinédzserlányok eseménytelen életét. Egy nap új szomszéd költözik a házba: egy sármos, középkorú férfi, hatéves lányával, Rita pedig elhatározza, hogy elcsábítja az új lakót.

Október 28. péntek, 18:30
Angélica/The strange case of Angelica
Manoel de Oliveira, 97’, 2010, Filmes do Tejo
Tisztelgés Manoel de Oliveira (1908-2015) életműve előtt/Tribute to Manoel de Oliveira (1908-2015)
A film előtt bevezető előadást tart Király Hajnal filmesztéta

Isaac a fiatal és tehetséges fényképész egy éjszaka különös megbízást kap egy tehetős családtól. Le kell fényképeznie egy rejtélyes körülmények között elhunyt, igéző szépségű lányt. A lány azonban váratlanul megelevenedik a fényképész lencséjében és képein, Isaac pedig elkerülhetetlenül beleszeret. A fiatal férfi élete a különös esemény következtében a feje tetejére fordul, hiszen a halott szépség ezután folyamatosan kísérti.

Október 29. szombat, 18:30
Az én vérem/Blood of my blood
João Canijo, 140’, 2011, Midas Filmes

Egy lisszaboni külvárosban élő portugál család hétköznapjait váratlan események forgatják fel. Az anyának mindent egy lapra kell feltennie, hogy megmentse gyerekei életét. Míg apró bűnügyekből élő, tinédzser fia egy veszélyes drog-ügybe keveredik, addig lánya jövőjét egy titokzatos, idős férfi szerelme veszélyezteti. Canijo filmje egy vérbeli portugál családi dráma keretei között mutatja fel mire képes az anyai szeretet, és hogy mi az ára a feltétel nélküli önfeláldozásnak.

Október 30. vasárnap, 18:30
Hónaljak/Armpits
José de Fonseca, 87’, 2016, Leopardo Filmes
Tisztelgés José Fonseca e Costa (1933-2015) életműve előtt
Tribute to José Fonseca e Costa (1933-2015)

Lázaro de Jesus élete látszólagosan a tervek szerint halad. Gazdag mostohaanyja eléri, hogy egy tehetős vállalkozó a kegyeibe fogadja és már egy megfelelő lányt is kiszemelt neki. Lázaro azonban mániákus módon vonzódik a női hónaljakhoz, és miután meglát egy koncerten egy fiatal hegedűművésznőt rögtön szerelembe esik, aminek következtében élete nem várt fordulatot vesz. José Fonseca e Costa filmje a legendás brazil író, Rubem Fonseca novellája alapján készült.