Ünnepeljük együtt az egyik legsikeresebb magyar filmes alkotóműhely, a Proton Cinema első húsz évét!

Petrányi Viktória producer és Mundruczó Kornél rendező 2003-ban alapította közös produkciós társaságukat, a Proton Cinemát. A Filmművészeti Főiskola óta tartó barátságuk és alkotói együttműködésük azóta is töretlen.
A cég neve alatt futó alkotások több nemzetközi díjat eredményeztek. Számos produkciójuk szerepelt és versenyzett a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokon.  További producerek és rendezők nevét ismerte meg a szakma itthon és külföldön is. 
Legfontosabb elvük az alkotói szabadság tisztelete, és a professzionális munkastílus. A saját projektek és a megrendelőik számára végzett produkciós tevékenység mellett elsőfilmes alkotók munkáját is segítik. Legszívesebben olyan filmekkel dolgoznak, ahol a mozgókép és más művészeti ágak kombinációjával kísérleteznek. Az évek során a színházi tevékenység egy külön cég formájában, szintén szakmai sikerektől övezve külön életet kezdett élni Proton Theatre néven.
Ennek a húszéves folyamatnak a mérföldköveire szeretnénk visszapillantani az alábbi vetítéssorozattal és a kísérőprogramoként egy pódiumbeszélgetéssel, amelyen a Proton producerei és Mundruczó Kornél vesz részt.