A Puskin mozi balett közvetítéseinek soron következő előadása Léo Délibes A Forrás című darabja. Az előadást a Párizsi Palais Garnier Operaházból felvételről, HD minőségben láthatják az érdeklődők május 23-án 19.00 órakor. A Puskin mozi ezt az estet Seregi László emlékének ajánlja. Az előadásra jegyek a mozi pénztárában vagy a www.puskinmozi.hu oldalon kaphatók ill. foglalhatók.

Délibes:  A Forrás (La Source)

balett két felvonásban, három képben

A fantasztikus és legendás Perzsia szolgál helyszínül a vadász, Dzsamil és ellentmondásos szerelmei, a szép Nouredda és Naila, a forrás tündére történetéhez. Arthur Saint-Léon és Charles Nuitter – a Coppélia későbbi alkotója – szövegkönyve a wágneri romantikából, az orientalizmusból és a shakespeare-i hatásokból merít szembeállítva a valóságos világot a nimfák, elfek és szellemek világával., Clément Hervieu-Léger dramaturggal szoros együttműködésben, Jean-Guillome Bartnak sikerült visszaadnia a darab eredeti frissességét.

A rendező  A Forrással a tánctörténet fontos, költői és virtuóz alkotását jegyzi, melyet Christian Lacroix csodálatos kösztümjei és Eric Ruf kifejező, mozgalmas díszletei még látványosabbá tesznek.

A történet:

A gyönyörű Nouredda éppen az esküvőjükre utazik Ghendzsib kánhoz, de útja közben megáll pihenőt tartani. Közben észrevesz egy csodálatos, de elérhetetlen helyen növő virágot. Dzsamilnak, a fiatal vadásznak sikerül leszakítania a virágot, de cserébe azt kéri, hogy a lány emelje fel a fátylát, és mutassa meg neki az arcát. A sértésre Nouredda dühbe gurul, és megparancsolja, hogy a Dzsamilt kötözzék egy fához és hagyják sorsára.

Naila, a nimfa, beleszeret a férfiba, megmenti és megígéri, hogy segít neki meghódítani a szép Noureddát.

Később, a palota kertjében, az esküvő alatt, az álruhás Dzsamil  ajándékokat mutat Noureddának. A lány egy drágakövekkel díszített virágot választ, amit Dzsamil a földre dob. A helyén csodálatos módon egy forrás tör fel, amelyben megjelenik Naila. A tündér táncolni kezd, hogy elbűvölje a kánt, aki hamarosan térden állva könyörög, hogy legyen a felesége…

Szövegkönyv Charles Nuitter és Arthur Saint-Léon nyománZene: Léo DÉLIBES, Ludwig MINKUS

Rendező: Marc-Olivier DUPIN

Koreográfia: Jean-Guillome BART

Díszlet: Eric RUF

Jelmez: Christian LACROIX

Világosító: Dominique BRUGUIERE

Dramaturg: Clément HERVIEU-LEGER, J-G. BART

Balettcsillagok:

Karl PAQUETTE  – Dzsamil, a vadász

Isabelle CIARAVOLA – Nourreda, a kán jegyese

Mathias HEYMANN – Zael, elf

Első magántáncosok:

Ludmilla PAGLIERO  – Naila, a forrás tündére

Nowlen DANIEL  – Dadzsé

Vincent CHAILLET – Mozdock, Nourreda testvére

Christophe DUQUENNE  – a kán

közreműködik a Párizsi Nemzeti Operaház balettkara és zenekara

vezényel: Koen KESSELS