Rendkívüli évadot zárt az Uránia, amely a szeptembertől júniusig tartó időszakban százezernél is több látogatót fogadott vetítésein. A magyar filmeket kiemelten kezelő Nemzeti Filmszínház programjában továbbra is az egyedi tartalmak dominálnak: a kulturális sokszínűségről a filmhetek, filmfesztiválok és a tematikus sorozatok egyszeri vetítései mellett az opera-, színházi és balett-közvetítések gondoskodnak. A zenei műsorok sorát egyre gyakrabban bővítik élőzenei koncertek is.

Az Uránia sokak számára a magyar filmekkel való találkozás kitüntetett helyszíne. Erről árulkodik a filmszínház jegyeladási statisztikája, amelyből kiderül, hogy a 2016. szeptember 1-től 2017. június 30-ig tartó időszakban a moziban vetített filmek több mint egyötödét, a mozielőadásoknak pedig kereken 40 százalékát a magyar filmek adták, melyekre összesen 22 ezer néző váltott jegyet. A legnagyobb nézettséget 4100 fizetőnézővel a Kincsem érte el, amelyet a filmszínház a premier óta műsoron tart – ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a csodaló történetét a film minden századik nézője az Urániában tekintette meg.

A magyar és magyar vonatkozású filmek változatos formában jelennek meg az Uránia műsorán: a díszbemutatók és a közönségtalálkozók mellett rendszeresen sor kerül klubvetítésekre, iskolai vetítésekre, illetve speciális felirattal ellátott vetítésekre is. A Magyar Filmhét nyitóeseményeként itt láthatta a hazai közönség először Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas filmjét, a Testről és lélekrőlt, és itt került vászonra először – a Titanic Filmfesztiválon – Török Ferenc filmdrámája, az 1945 is. A díszbemutatók (Álom hava, Festői korszakok – Gánóczy Mária festő és filmes élete, Out, Az ismeretlen Antall József…) mellett közönségtalálkozók sorát tartották a házban. Emlékezetes marad az Ernelláék Farkasáknál első magyarországi mozivetítése szeptemberben, amelyen részt vett a film rendezője és összes szereplője; a Dragomán György regényéből készült koprodukciós film, A fehér király teltházas februári vetítése, amelyen az  íróval beszélgethettek a nézők; A Polgár lányok című izraeli dokumentumfilm májusi dupla bemutatója, ahol a címszereplők mellett a producer volt a  vendég, valamint Jelenczki István Ön-Tér-Kép című filmjének vetítései, amelyeket minden alkalommal beszélgetés kísért. A legkisebbek áprilisban a Lengemesék írójával, Berg Judittal találkozhattak, Dargay Attila klasszikus mesefilmjeit, a kereken negyven éves Lúdas Matyit és a digitálisan felújított Vukot pedig kiállítás és gazdag kísérőprogram kíséretében ismerhették meg.

Szeptemberben indult útjára az Összhang-sorozat, amelynek keretében az Uránia az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével együttműködve a siket és nagyothalló nézők számára feliratoz és mutat be új magyar produkciókat. Ennek keretében látták el a zörejeket is tartalmazó speciális felirattal többek között a Tiszta szívvel, az Ernelláék Farkaséknál, a Kút, a Testről és lélekről, Az állampolgár, az 1945 és a Kincsem című filmeket, amelyek – érdemes tudni – immár országszerte vetíthetők ezzel az „akadálymentes” felirattal. Az Uránia filmklubjai közül kiemelkedik a Közelkép, amelynek keretében havonta egyszer a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport tagjai elemzik a közönség bevonásával a legújabb magyar filmeket. A Magyar Filmakadémia májusban bemutatkozott filmklubja, a Mozizz a Filmakadémiával! ezzel szemben az alkotókkal való találkozásra ad lehetőséget.  

Az Uránia 2016/17-ben is tartott szervezett iskolai vetítéseket: a középiskolások – összesen majd 2700-an – az EMMI Család- és Ifjúságügyekért Felelős Államtitkárságának támogatásával a #sohavégetnemérős című filmet tekinthették meg, melynek kapcsán a felelős internethasználatról tanulhattak.

Az Uránia műsorán a 2016/17-es évadban 300 különböző cím (egészestés film vagy filmblokk) szerepelt, többségükben európai filmek, melyek jelentős hányada fesztiválok, filmnapok, tematikus sorozatok keretében került vászonra. Önálló filmhét keretében mutatkozott be a frankofón országok filmkultúrája, valamint a román, a spanyol, az ukrán és a kínai filmművészet – a Kínai Filmfesztivál nyitó vetítésének sztárvendége Jackie Chan volt. A világ filmművészetének gazdagságát két nemzetközi versenyfesztivál, a világ független filmjeiből válogató Titanic és az animációs filmtermés javát felvonultató Anilogue hozta el a Rákóczi úti filmpalotába. Immár negyedik alkalommal jelentkezett a ház saját fesztiválja, az Uránia Filmnapok, amely ezúttal a montázs hívószavára nyújtott izgalmas válogatást a filmtörténet kincseiből. A tematikus filmhetek közül kiemelendő a Reformáció 500 Filmnapok is, amely a Reformáció Emlékév megbízásából a protestantizmus történetére, értékeire hívta fel a figyelmet. A Transzszibériai Expressz címmel megrendezett, 12 filmből álló vetítéssorozat az oroszországi régiók filmművészetét mutatta be hiánypótló módon, míg a Lengyel Intézettel közösen meghirdetett Utóképek sorozat a tavaly elhunyt Andrzej Wajda gazdag életművéből mutatott be válogatást öt hónapon keresztül.

A társművészeti közvetítések évek óta fontos pillérét képezik a filmszínház műsorának: 2016/17-ben a nézők a New York-i Metropolitan Opera és a moszkvai Bolsoj Balett előadásai mellett nyugat-európai színpadok (Comédie-Francaise, National Theatre, Kenneth Branagh Theatre, Globe), valamint orosz teátrumok (Moszkvai Művész Színház, Vahtangov Színház) sikerdarabjaiból  láthattak válogatást, az Exhibition on Screen képzőművészeti sorozat révén pedig a világ vezető múzeumainak tárlatait ismerhették meg. Kiemelkedő sikert aratott a 3D-s Nick Cave-dokumentumfilm (One more Time with Feeling) és a Rammstein párizsi koncertjét feldolgozó film, amely Magyarországon szintén csak az Urániában volt látható.  

A káprázatos épületbe, amely valaha zenés mulatónak épült, 120 év elmúltán ismét visszatérnek az élőzenei produkciók. Ezek közül az évadban kiemelkedtek Akosh S. improvizatív jazz estjei, valamint a kuriózumnak számító Take Five kamarazenei koncertsorozat, amelynek négy előadásán a Sinfonietta Pannonica Mozart és Beethoven összes vonósötösét szólaltatta meg. A sorozat nem marad folytatás nélkül, hiszen a zenekar máris új válogatással készül, amelyben Brahms zongoraötösei hangoznak majd el. Az ősz számos filmes és egyéb zenei különlegességet is tartogat. A Uránia 2017/18-as évadának programja szeptemberben válik nyilvánossá.