A legtöbb munkahelyen a múltbéli drogproblémák, na adj’ isten néhány börtönben töltött év komoly negatívumot jelent egy állásinterjú soron, ám mint tudjuk, Hollywoodban minden máshogy megy. Jon Favreau rendezőt például Robert Downey Jr. zűrös múltja győzte meg arról, hogy a botrányairól, drog és alkoholproblémájáról ismert színészre bízza a készülő Vasember film főszerepét. A rajongók által a legjobb képregények közé sorolt Iron Man szereplőválogatása során ugyan számos más név is felmerült, de Favreau olyan főhőst szeretett volna, akiről első ránézésre tudni lehet, hogy már megvívta a saját csatáját belső démonaival, Downey Jr. pedig egy évet ült börtönben kábítószerrel való visszaélés vádja miatt, és számtalanszor kötelezték elvonókúrára.

Vasember-3-17-Robert Downey Jr

– Nem arra törekedtünk, hogy biztosra menjünk. Robert életének legszebb és legcsúnyább pillanatai is a nagyközönség szemei előtt zajlottak, és önmagában kellett megtalálnia azt a belső egyensúlyt, amely segítségével legyőzhette az elé tornyosuló akadályokat, amelyek jóval túlmutattak a karrierjén. Pont ilyen Tony Stark, vagyis Vasember is. Robert pedig olyan mélységet kölcsönöz a karakternek, ami messze túlmutat a szokásos képregény figurákon, akiknek gondjaik vannak a suliban, vagy nem tudnak becsajozni. Ráadásul ő ma az egyik legjobb színész a placcon!

Mindez komoly dicséret, és azt is Robert Downey Jr. javára kell írnunk, hogy már évek óta csakis szépet és jót lehet róla hallani. (Iron Man – hazai bemutató: 2008. május)