MTI: Világszerte egy időben, Magyarországon is kedden este mutatják be a mozik Roger Waters A Fal című filmjét. A világhírű zenész azonos című turnéjának 2010 és 2013 között négymillió nézője volt, a film a koncertfelvételek mellett Waters személyes története egyben.

ROGER_WATERS_1

„A hetvenes évek végén, amikor a The Wallt írtam, még ijesztően fiatal voltam. Az azóta eltelt években rájöttem arra, hogy akkori félelmeim és veszteségeim a szükségszerűen velük járó gúnnyal, szégyennel és büntetéssel együtt olyan szélesebb körű aggályok allegóriájaként szolgálhatnak, mint a nacionalizmus, a rasszizmus, a szexizmus vagy a vallás. Ezeket is ugyanazok a félelmek irányítják, mint amelyek akkori fiatal énemet befolyásolták” – mondta korábban Roger Waters.

A The Wall egyike a rockzenetörténet legnagyobb hatású albumainak, amely zenerajongók generációinak adott maradandó élményt. A Pink Floyd korszakos lemezét Waters gyakorlatilag egyedül írta, a dupla albumon olyan klasszikusok szerepelnek, mint a Comfortably Numb, az Another Brick In The Wall, a Mother, a Run Like Hell vagy a Young Lust. A korong már 1979-es megjelenésekor óriási siker volt, és több mint 30 millió eladott példányával ma is ott van minden idők húsz legkelendőbb lemeze között.

A lemez 1980-as, eredeti előadása mindössze 29 alkalommal volt látható a Pink Floyd amerikai turnéján, valamint egyszer Berlinben, 1990-ben, a berlini fal lebontásának ünnepén. Roger Waters 2010-ben vette elő újra a The Wallt, amikor előbb egy világkörüli sportcsarnok-, majd stadionturnéra tervezte meg az anyagot a modern technika lehetőségeit felhasználva, mintegy 3000 négyzetméternyi díszlettel, hatalmas, a közönség feje felett lebegő felfújható tárgyakkal, egy óriási hosszúsági fallal. Mindkét koncertsorozat érintette Magyarországot: Waters és a rendkívül látványos show 2011 júniusában a Sportarénában, illetve 2013 augusztusában a Puskás Ferenc Stadionban volt látható és hallható.

A Fal című mozi világpremierje a tavalyi Torontói Filmfesztiválon volt, de a mozik világszerte csak most fogják bemutatni. A rendező Waters mellett Sean Evans volt, a 135 perces játékidő gerincét a világturné kimagasló minőségű, 4K/Dolby Atmos technikával rögzített koncertfelvételei adják. Az alkotást – akárcsak az alapjául szolgáló zenét, valamint az arra épülő, és Alan Parker rendezésében 1982-ben bemutatott The Wall című filmet, amelynek jelenetei a koncertfelvételeken is visszaköszönnek – áthatják Waters emlékei és háborúellenessége.

A ma 72 éves zenész két felmenője is a fronton harcolva veszítette életét: nagyapja az első, apja 1944-ben a második világháborúban, amikor Roger alig hathónapos volt. A filmnek egy része egy személyes történet, egyfajta számvetés. A zenész átutazik Franciaországon és Olaszországon, ellátogat abba az első világháborús temetőbe, ahol a nagyapja nyugszik, illetve ahhoz az emlékműhöz az anziói tengerpart közelében, amelyre az apja neve is fel van vésve.

“Remélem, a mostani vetítések világszerte jó lehetőséget teremtenek arra, hogy emlékezzünk. Nem csak az elvesztett szeretteinkre, de az összes többi elesett srácra is. Hamu vagy gyémánt, ellenség vagy barát, mindannyian egyenlőek leszünk a végén” – fogalmazott a film kapcsán a zenész. Érdekesség, hogy a filmnek némi magyar vonatkozása is van: egy férfi elmeséli, miként menekült meg egy magyar zsidó család Budapesten a vészkorszakban.

Roger Waters 1965-ben alapító tagja volt a Pink Floydnak, amely a pszichedelikus rock legfontosabb együttese lett az évek során. A basszusgitáros-énekes 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért; a Pink Floydot végül David Gilmour gitáros, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten. Az induláskor meghatározó tag, Syd Barrett 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el.

Bár a The Wall zenéje és szövege szinte teljes egészében Waters műve, azt mindenki az azt feljátszó zenekarhoz köti. Ennek ellenére A Fal című film több mint két órája során a zenekar neve egyszer sem hangzik el, mindössze egy rajongó pólóján virít a név az egyik koncertfelvételen…

A Pink Floyd már nem létezik, de két meghatározó tagja idén is rendkívül aktív: Waters a film mellett nemrég kiadta 1992-es szólólemeze, az Amused to Death újramaszterelt, felújított változatát, Gilmour pedig friss stúdióalbummal jelentkezett Rattle That Lock címmel.
A Falat szeptember 29-én kedden Magyarországon 29 moziban vetítik magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Roger-Waters-The-Wall-poszter

A koncertfilm Budapesten látható lesz az Urániában, a Corvin, a Művész és Toldi legnagyobb termében, valamint a Cinema City hálózatában. Vidéken többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Győrben, Szolnokon, Szombathelyen és Székesfehérváron lesznek vetítések. A filmet október 1-től több mozi műsoron tartja.

https://youtu.be/RVr63wmgN3E