Május 4-én, hétfőn minden titok lelepleződött. Különleges, ünnepélyes körülmények között sor került a rég várt Angyalok és démonok (Angels and Demons, hazai bemutató: május 13.) első nyilvános vetítésére. És mivel a történet jó része a Vatikánban játszódik, főhőse Tom Hanks pedig Róma kazamatáiban, templomaiban és utcáin üldözi az egyház ellen forduló összeesküvőket, természetesen a gálapremierre is Rómában került sor. A Római Nemzetközi Filmfesztivál székhelye, az Auditorium Parco della Musica előtt hatalmas, lelkes tömeg üdvözölte az alkotókat: a film alapjául szolgáló regény íróját, Don Brown-t valamint a főszereplőket: Tom Hanks-t, Ewan McGregor-t és Ayelet Zurer-t.

A majd 10 méter széles vörös szőnyeg két oldalán a pápa testőrsége, a Svájci Gárda egyenruháját viselő színészek álltak sorfalat, a mozi belsejét pedig a filmben fontos szerepet játszó reneszánsz szobrok életnagyságú másolatai díszítették.

– Sok vérfagyasztó anekdota kering arról, milyen elképesztően nehéz filmet forgatni egy ilyen kaotikus, őrült városban, mint Róma – köszöntötte az összegyűlt közönséget Ron Howard, az Angyalok és démonok rendezője. – Ezekre csak azt tudom mondani: mind igaz.

A szervezők úgy intézték a kezdést, hogy a történet végső csúcspontjához érő jelenet pontosan éjfélkor kerüljön vászonra: hiszen a filmbeli Langdon professzornak is éjfélig kell megtalálnia a Szent Péter tér alá rejtett antianyag-bombát.

IC Press