Fedezzük fel magunknak újra a köztünk élő nagy magyar rendezőket!

A Pannónia Movie Kft. üzemeltetésében újranyitott Art+ cinema Jancsó termében augusztus 24-től 28-ig, mindennap 19.00 órai kezdettel vetítünk egy-egy emlékezetes Sándor Pál filmet.

Augusztus 24-én a Régi idők focija (1973), 25-én a Szabadíts meg a gonosztól (1978), 26-án a Szerencsés Dániel (1982), 27-én a Ripacsok (1981), 28-án pedig a Miss Arizona (1988) kerül műsorra.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rendező, forgatókönyvíró, producer Herskó János osztályában végzett 1964-ben. 24 rangos nemzetközi szakmai elismerése közül a legjelentősebbek a berlini Ezüst medve, a cannes-i Fipresci-díj, a chicagói Ezüst Hugo és a Karlovy Vary-i Kritikusok-díja.

Alkotói pályájára fokozottan igaz, hogy a filmkészítést maximálisan csapatmunkának fogja fel; bár alkotói víziója, stilisztikai ízlése merőben egyedi marad. Gyakran dolgozik bevett kollégákkal, például Mándy Iván novelláit többnyire Tóth Zsuzsa társ-forgatókönyvíróval alkalmazza filmre; Ragályi Elemér operatőr elemelt kompozícióit, hangulatvilágát igényli a gyakran stilizált, groteszk, szürrealista, önironikus, burleszkszerű jelenetkehez, önreflexív történetekhez; a színészi játékot pedig többször Garas Dezsőre, Kern Andrásra, Major Tamásra bízza.

A Régi idők focija emblematikus figurája Minarik Ede, mosodás, aki mindenáron közösséggé akarja kovácsolni az amatőr futballcsapat tagjait egy deheroizáló korban.
A Szabadíts meg a gonosztól két Mándy-munkán alapszik, a Mélyvíz című musicalen és az Utcák című novellán; melyben egy család hullik szét ’44 telén.

A Szerencsés Dániel két fiatal főhőse mintha egyetlen, hasadt személyiség lenne, s az egyiknek el kell pusztulnia, hogy a másik élhessen.

A Kern András és Garas Dezső megformálta Ripacsok immár ketten adnak ki egyetlen figurát!

Az alkotói pálya egyik utolsó darabja, a Miss Arizona pedig egy világsztárokkal megtűzdelt, nagy ívű történelmi tabló.

A Pannónia Movie Art+ mozijában augusztus utolsó hetében 19.00 órai kezdettel egy-egy emlékezetes Sándor Pál film tekinthető meg. Fedezzük fel magunknak újra a köztünk élő nagy magyar rendezőke