A három alkalommal is Oscar-díjra jelölt Alfonso Cuaron makacs ember. Nem hajlandó stílust választani magának, ragaszkodik ahhoz, hogy minél több műfajban kipróbálja magát: Az ember gyermeke vagy a Harry Potter és az azkabani fogoly után igazi, űrben játszódó sci-fit rendezett, méghozzá két világsztár, George Clooney és Sandra Bullock főszereplésével. A Gravitáció-ban (Gravity, hazai bemutató: 2013. október 3.) egy űrséta során hajójukról leszakadó, a végtelenben sodródó asztronauták látványos és meghökkentő kalandjait filmesítette meg, és ezúttal is különleges elveket követett. Úgy készített fantasztikus filmet, hogy nem volt hajlandó semmit kitalálni.

– Nem akartam új világot teremteni – magyarázta rajongóinak a ComicConon a direktor. – Minden pontosan olyan a képen, mint a valóságban. Jó, megelőlegeztünk egy kínai űrállomást, de egyébként nem szaladtunk előre. Tudom, hogy a NASA hamarosan bevezet egy új űrruhát: George és Sandra olyat hord, mint a mostani. A valóság borzasztó lehetőségei épp elegek nekünk.

Sandra Bullock-Gravitacio_jelenetfoto

A filmesek odáig vitték a hitelességre törekvést, hogy konzultációs lehetőséget kértek a forgatás során éppen a világűrben dolgozó űrhajósoktól. Sandra Bullock nem is habozott, az előkészületek során vagy nyolcszor hívta az űrállomást, és az ottaniak mindig nagyon segítőkészek voltak. Amikor viszont autogramot kértek Bullocktól, ő egy feltétellel ígérte meg nekik az aláírását – ha visszatérésük után ők is adnak egyet neki.

IC Press