Vannak visszavágók, amikre nem lehetett számítani. Két évvel ezelőtt Martin Scorsese és Clint Eastwood volt a legesélyesebb a legjobb rendező Oscar-díjára. 2005-ben az Aviátor és A millió dolláros bébi csatájából végül az utóbbi került ki győztesen.

Csupán két év telt el, és ismét ők ketten a nagy favoritok. Scorsese A tégla című filmjéért, Eastwood pedig a Levelek Ivo Dzsimáról (Letters From Iwo Djima, hazai bemutató: március 1.) című vad háborús eposzáért: melyben a Csendes-óceán egyik legnagyobb csatáját a japánok szemszögéből, japán nyelven forgatta le. A szavazóirodák szerint ismét kettejük között fog eldőlni a nagy verseny.

Eljött tehát a revans ideje.

– Én mindig azokkal érzek, akik nem kapják meg a díjat – nyilatkozta Eastwood, akit legutóbbi filmje kapcsán elárasztottak a nemzetközi elismerések, a Berlini Filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták. – És úgy érzem, most Scorsese a legesélyesebb.

Igaz, ami igaz: itt az ideje, hogy Martin Scorsese-t az Amerikai Filmakadémia is legjobb rendezőnek nyilvánítsa: eddig hétszer jelölték a díjra, és még egyszer sem kapta meg.