Augusztus utolsó napjaiban hat klasszikus western kerül fesztiválszerűen egyszeri alkalommal a Cinema MOM műsorára Clint Eastwoodtól Terence Hill-lig!

Azok után, hogy augusztus első heteiben a Barbenheimer jelenség mellett helyet követelt magának Christian Bale gothami igazságosztója, a Pannónia Movie Kft. következő nagyszabású filmklasszikusokkal foglalkozó eseménye ezúttal a vadnyugatra hív, ám a helyszín most kizárólag a Cinema MOM-ra koncentrálódik. Augusztus 24. és 30. között este 19:00-kor kezdődnek a vetítések, amik többnyire eredeti nyelven, magyar felirattal lesznek láthatóak, ez alól egyedül a zárás kivétel, hisz Terence Hill aligha lenne olyan kultikus hazánkban a szinkronjai nélkül. De hogyan is épül föl ez a 6 napos program?

Augusztus 24-én, csütörtökön a Dollár trilógia nyitánya lesz a kezdőfilm. Az 1964-es Egy maréknyi dollárért egy Kuroszava remake-ként indulva csinált Clint Eastwoodból kitörölhetetlen hatású spagettiwesternhőst. A műfajteremtésben természetesen a rendezőn kívül Ennio Morricone zenéje is nagy szerepet játszott, a Spanyolországban forgatott olasz alkotás pedig az első külföldi vadnyugati kaland lett, amit az USA-ban is bemutattak. Külön filmtörténeti érdekesség, hogy a Vissza a jövőbe 2. alternatív 1985-jében ezt az alkotást nézi Biff a fürdőző lányokkal, amikor a betoppanó Marty kikapcsolja a TV-t – majd az elcsípett jelenet később életmentő fontosságú lesz számára a trilógiazáróban.

A film bandaháborús története igazából csak felvezeti a későbbi komplexebb sztorikat, azonban a tájakban digitálisan felújított, 4K verzióban veszhet majd el, aki jegyet vált, és ha ez bejött, akkor a trilógia augusztus 25-én, pénteken máris várja vissza nézőit. A nagy sikert ugyanis egy évre rá, már 1965-ben követte a folytatás, a 131 perces Pár dollárral többért képében. A bandaháborút itt egy bankrablást tervezgető szökevény utáni hajsza váltja föl, ám az ikonikus spanyol helyszínek megmaradtak. Az itt látható díszletvárost a stáb meghagyta és a következő évtizedben még számtalan más produkció is használta és mivel látogatható parklátványosságként azóta is üzemel, még a 2010-es évek elején is rögzítettek ott jeleneteket.

Kiszakadva kicsit a Dollár trilógiából, szombaton, augusztus 26-án a főszerepet Henry Fonda és Charles Bronson veszik át, no meg a közel 3 órás eposz, a Volt egyszer egy vadnyugat. Az 1968-as klasszikus szintén felújított 4K-ban lesz vetítve, akárcsak tavaly szeptember közepén volt 1 hétig, így aki akkor, vagy még az eredeti 2015-ös nagyobb bemutatóról lemaradt, itt a remek alkalom a nagyvásznas pótlásra. A sztori során a Harmonika becenevű férfi bosszút forral nemezise, Frank ellen, aki eközben főnöke utasítására próbálja megszerezni a McBain család földjét, hogy a kiépülő vasút ott is áthaladhasson.

Vasárnap, augusztus 27-én aztán szintén 4K-s verzióban lezárjuk a Dollár trilógiát annak húzónevével, az 1966-os A Jó, a Rossz és a Csúffal. Az ezúttal is a 3 órát közelítő játékidő alatt hallhatjuk talán a legemblematikusabb Morricone dallamokat, bár a maestrót azért szombati filmünknél se kellett félteni. Ez Quentin Tarantino kedvence, ami nem is csoda úttörő operatőri megoldásai és erőszakossága révén. Címszereplőink itt egy polgárháborúban elásott arany megszerzéséért versengenek, megfűszerezve iróniával és fekete humorral.

Az utolsó nyári hétfőn, augusztus 28-án a vetítéssorozat talán legelfeledettebb darabja kerül sorra, a 157 perces Egy marék dinamit 1971-ből. Ez a Volt egyszer egy vadnyugat spirituális, tematikai és zenei folytatása, Leone Amerika trilógiájának középső darabja (a Volt egyszer egy Amerika pedig a záró), amelyben egy csavargó tolvaj és egy német tulajdonú bányában robbantgató egykori ír forradalmár terveznek bankot rabolni, azonban pénz helyett valami egészen másba botlanak. A film a vadnyugat végét ábrázolja, így ez a Red Dead játékok rajongóinak kvázi hazai környezete immáron motorikus járművekkel is a lovak közt.

S végül zárásképp mindenki kedvenc Terence Hillje érkezik kedden, augusztus 29-én a pár perc híján 2 órás Nevem: Senkivel. Az 1973-as alkotást Leone csak producerként felügyelte és lényegében az ő addigi western életművének nagyszabású paródiáját láthatjuk. A zeneszerzői poszton nem történt váltás, Morricone visszatért, ahogy Hill ellenlábasaként Henry Fonda kiöregedő gyorstüzelője is ironikus jelenség a Volt egyszer egy vadnyugat után. Ezt egyedüliként szinkronosan lehet majd megtekinteni.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt tehát a Cinema MOM-ba a fenti film-klasszikusokra. Jegyek már kaphatók, szóval aki épp vágyik egy kis pisztolypárbajra és hasonlókra, annak itt a helye!