Alig, hogy felocsúdtunk a világhírű Sia Furler idei Sziget Fesztiválon ránk hagyott élményeiből, máris zúdulnak ránk a hírek Sia filmes munkássága kapcsán. Azt már eddig is tudtuk, hogy Sia nagyszerű énekesnő, és dalszerző, aki saját nótái mellett olyan világsztároknak írt dalszöveget, mint Rihanna, Beyoncé, Katy Perry, Jennifer Lopez, Britney Spears, stb.

Zene, tánc után film is

Sia sokoldalú tehetsége azonban a zeneművészettel közel sem ér véget! Az énekeső saját videoklipjei rendezésében már több ízben részt vett. Daniel Askill ausztrál filmrendezővel közösen készítették a Chandelier, Big Girls Cry, Elastic Heart c. slágerek klipjét, melyből az utóbbiban a Sia klipekből ismert kislány; Maddie Ziegler a Transformers c. filmben főszereplő Shia LaBeouf társaságában táncol.

Sia-t mindig is kerülgette a filmipar, hiszen a sors gyakran hozta őt össze színészekkel. Az utóbbi időben Sia több alkalommal is kapott felkérést filmzenei betétdalok írására. Ilyen volt többek között 2010-es a Díva (Burlesque) c. film egyik betétdala: a Bound to You, valamint az Elastic Heart c. szám szerepelt 2013-ban kiadott Az éhezők viadala: Futótűz (The Hunger Games: Catching Fire) c. filmzene albumon.

2014-ben Sia házasságot kötött az amerikai származású Erik Anders Lang dokumentumfilm rendezővel. Sia életéről állítólag készült egy dokumentumfilm, amelyet férjével közösen készítettek. Ha hinni lehet a pletykáknak, a film címe: Untitled Sia Documentary Project. Talán ez lehet az oka, hogy Sia egyre közelebb került a film szakmához.

Ugyanebben az évben Sia az Annie c. film zenéjéhez Greg Kurstin producerrel közreműködve három új dalt írt, melyek közül egyiket Golden Globe-díjra jelölték. 2017-ben a Sia rajongóinak legnagyobb örömére már szinkronhangokat is bevállalt. Jövőre a mozinézők többek között animációs filmekben hallhatják majd az énekesnő csodálatos hangját.

My Little Pony: The Movie (2017) c. animációs filmben a Songbird Serenade nevű popsztár póni hangját fogja kölcsönözni, valamint Sia két eredeti dallal is hozzájárul a filmzenéhez. A My Little Pony: The Movie a tervek szerint 2017-ben kerül – először az amerikai – mozikba. A szintén 2017-ben várható Charming c. 3D animációhoz Sia újabb betétdalokat írt. Ebben az animációban Sia hangját nem csak szinkronhangként, de a dalokban is hallhatjuk majd.

Sia filmet rendez Maddie Ziegler főszereplésével

2015. szeptemberében Sia nem mindennapi bejelentést tett a 72. Velencei Filmfesztiválon, amikor az Alive c. lemezének megjelenéséről beszélt, azt is bejelentette, hogy életében először forgatókönyvet írt Sister címmel. Az talán már nem okoz különösebb meglepetést, hogy a mozikba szánt film főszerepére az időközben tinédzser korúvá vált Maddie Zieglert kérte fel. A film egy józan életű drog dílerről és autista lánytestvéréről fog szólni.

Maddie Ziegler, Sia

Maddie Ziegler, Sia

Sia Furler egyes források szerint túlságosan zavarban volt, és nem merte senkinek elmondani, hogy szívesen készítene egy filmet. Úgy érezte, beképzeltség lenne ilyen kemény fába vágni a fejszéjét, hiszen őt énekesként ismeri a világ. A Chandelier c. klip forgatása után „egész jónak” érezte magát a rendezésben, ezért felbátorodott, és a film forgatókönyvének társszerzőjével Dallas Claytonnal együtt végül megírta a Sistert.

Nagyon élvezte a munkát, és említést tett a dalszöveg írás és a forgatókönyv írás közötti hasonlóságokról. Az alábbiakat mondta:

„Alapvető volt számomra a folyamat, hogy kidolgozzak egy filmet. Kidolgoztam, a párbeszéd már megvolt a fejemben… Nem lehettem fáradt megtanulni végigcsinálni… Mint amikor énekelek, csak énekelni akarom a dallamot és írni a szövegeket. Nem akarok nagy produkciót csinálni, ami nagy technikai hátteret igényel, mert azt nem élvezem.”

A film alapja állítólag egy egy oldalas történet, amelyet Sia még 2007-ben írt. Mi nagyon várjuk!