Decemberben befejeződött az Éger című független játékfilm forgatása. Az író-rendező Nagy Borús Levente első játékfilmje 13 napig, budapesti és surányi helyszíneken forgott, mások mellett az A38-on is dolgozott a stáb. A Kálid Artúr, Kovács Tamás, Nagy Zsolt, Péterfy Bori, Schmied Zoltán, Szilágyi Csenge és Zsótér Sándor szereplésével készült alkotás közvetlen állami támogatás nélkül készül a Vertigo Média gyártásában. Az Éger mozibemutatója ősszel várható, az alkotók tervei szerint egy nemzetközi fesztiválpremiert követően.

Éger! Fotó: Varga Sándor / Vertigo Média

Az éremnek mindig két oldala van… Károly és Zsolt egyszerre legjobb barátok, vetélytársak és esküdt ellenségek – tehát egymás életének szerves részei mióta az eszüket tudják. Az egyetem végeztével azonban elszakadnak egymástól. Hosszú évtizedek után útjaik akkor keresztezik ismét egymást, mikor a munkanélküli, reményvesztett Zsolt megjelenik az éppen életközépi válságon keresztülmenő Károly ajtajában. A két férfi találkozása olyan eseményláncolatot indít el, amely nem csak kettejük, hanem minden szerettük életét végérvényesen tönkreteheti.

Az Éger egy rendkívüli emberi történet, jutalomjáték valamennyi szereplője számára. Az alkotás előzménye a Tantrum című kisjátékfilm, Nagy Zsolt egysnittes monológja, amely szerepelt a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos programjában is. Az Éger bűnügyi története egyszerre izgalmas filmkísérlet és szélesebb közönséget megcélzó műfaji darab.

Éger! Fotó: Varga Sándor / Vertigo Média

A film karakterei nagyon erősen megírt figurák, ezért különösen fontos volt az alkotók számára, hogy egytől-egyig a magyar színjátszás kiemelkedő művészei formálják meg őket. A filmben szereplő Kálid Artúr, Kovács Tamás, Nagy Zsolt, Péterfy Bori, Schmied Zoltán, Szilágyi Csenge és Zsótér Sándor közül többekre direktben íródott a forgatókönyv, néhány színész számára igazi karrierformáló lehet az alakításuk és hogy a közönség új oldalról ismerheti meg őket.

A film zeneszerzője Víg Mihály, a Trabant és Balaton együttesek alapítója, aki Tarr Béla alkotótársaként kivételes filmzenék sorát szerezte (Sátántangó, Werckmeister harmóniák, A torinói ló) pályafutása során.

„Az Éger története anno megállíthatatlanul, alig néhány nap leforgása alatt ‘folyt ki belőlem’ a forgatókönyvírás során, mintha tudat alatt mindig is ott érlelődött volna bennem a karaktereivel együtt, arra várva, hogy életre hívjam. A Tantrummal elmeséltük a sztori első fejezetét, amivel már önmagában elégedett voltam, de az, hogy most egy ilyen impozáns szereplőgárdával és tehetséges alkotótársakkal, kreatív megkötések nélkül dolgozhattam, végtelen büszkeséggel tölt el” – mondta Nagy Borús Levente rendező.

„Régóta szerettük volna megfilmesíteni ezt a történetet. A Tantrum rövidfilm sikere, valamint a felkért fantasztikus színészek lelkesedése és elköteleződése megerősített minket abban, hogy érdemes követni ezt az álmot, és a függetlenfilmes körülmények csak még jobban összehozták a stábot” – fogalmazott a film producere, Kárpáti György.

Az Éger forgatókönyvíró-rendezője Nagy Borús Levente, operatőre Papp Kornél, vágója Monok Anett, zeneszerzője Víg Mihály, hangmérnöke Cseh András. Az Éger a Vertigo Média gyártásában készül, producerei Kárpáti György és Berta Balázs. Az Éger mozibemutatója ősszel várható, az alkotók tervei szerint egy nemzetközi fesztiválpremiert követően.