New York a világ szíve. A New York Filmfesztivál pedig a filmművészetre figyelők számára e szív legközepe: a legújabb, a legizgalmasabb mozis trendek minden évben a Lincoln Centerben mutatkoznak be. A 2015-ös programot tegnap jelentették be, és a nagy hír: az Egyesült Államok legnagyobb élő filmkészítője, Steven Spielberg visszatér. Három éve itt mutatta be Lincoln című filmjét (melyet azután 12 Oscar-díjra jelöltek, és 2 kategóriában nyert is). Most pedig új, Tom Hanks főszereplésével készült thrillerét, a Kémek hídja (Bridge of Spies, hazai bemutató: november 26.) című filmet hozza, mely a hatvanas évek elején, Kelet-Berlinben játszódik. Egy amerikai ügyvéd vezet itt egy olyan túsztárgyalást, mely, ha kudarccal végződik, talán új világháborúhoz vezethet.

KemekHidja_werk

A fesztiválvetítés az eddig kételkedőket is meggyőzte: a Kémek hídja jó eséllyel vesz részt az Oscar-díjért induló idei versengésben.

A nagy eseményt egyébként Zemeckis Kötéltánc-a (The Walk, hazai bemutató: október 8.) nyitja – az év másik Oscar-esélyese.