Martin Baron reméli, nem alszik el vasárnap éjjel. A Washington Post 61 éves újságírója azt mondja, minden évben megpróbálja végignézni az Oscar-gálát, és mindig elalszik közben. De az idei nagyon más lesz. Részben azért, mert ezúttal nem a tévé előtt ül majd pizsamában, hanem szmokingba bújik, és a Dolby Theaterben, Liev Schreiber mellett ülve izgulhat: róla mintázták ugyanis a Spotlight – Egy nyomozás részletei (Spotlight, már a mozikban) című film egyik főszereplőjét, a filmét, mely hat kategóriában esélyes a legismertebb filmes díjra.

Spotlight_jelenetfoto (4)

Spotlight – Egy nyomozás részletei

– Schreiber humortalan, befelé forduló, mogorva fickónak játszik engem – nyilatkozta az újságíró. – És mostanában jó néhány kollégám mondja, hogy tényleg pont olyan, mint én.

Baron azt is többször elmondta már, hogy a díjátadó idejére átmenetileg felfüggeszti a kötelező újságírói semlegességet: annak szurkol, hogy a Spotlight mind a hat kategóriában nyerje meg az Oscart. Persze, csak a jó ügy érdekében.

– Ez a film bebizonyítja a laptulajdonosoknak, a kiadóknak és a szerkesztőknek, hogy az újságíró feladata az igazság feltárása. Emlékeztet rá, hogy fel kell tenni a kényes kérdéseket. Most már igazán elszántnak kell maradnunk. Hiszen, filmhősök vagyunk…