Az természetes, hogy az egész világ és vele a világsajtó a frissen Oscarral jutalmazott filmekkel és alkotóikkal foglalkozik. Mégis van olyan újság, amitől furcsa a témaválasztás: a Vatikán hivatalos lapja, az Osservatore Romano is címlapjára emelte az Oscar-gálán frissen az év legjobb filmjévé koronázott Spotlight – Egy nyomozás részletei-t (Spotlight, már a mozikban). Oscar 2016 nyertesek listája >>

Az újság vezércikkben méltatta a filmet és alkotóit bátorságukért, azért, hogy témájukul választották a katolikus egyház körüli szexbotrányokat és az eltusolásukra tett kísérleteket. Lucetta Scaraffia újságíró szerint a film nem a katolikusok ellen beszél, hanem párbeszédet kezdeményez.

Spotlight_Oscar_2016

Ez a beszélgetés még az Oscar-átadáson sem szünetelt: a Spotlight egyik producere, Michael Sugar köszönőbeszédében egyenesen Ferenc pápához fordult, hogy felszólítsa: állítsa helyre sokak megrendült hitét.

Az cikk a producer felszólítására is válaszolt. Szerinte, a kérés is annak a bizonyítéka, hogy az emberek nagyon hisznek a pápában.

A Spotlight – Egy nyomozás részletei izgalmasan és emlékezetesen mutatja be azt a nyomozást, amit egy bostoni újság oknyomozó munkatársai folytattak, hogy leleplezzék a fiúkat és lányokat megrontó katolikus papokat, és a nekik menedéket nyújtó egyházat.

IC Press