Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Máté Gábor, Schell Judit, Major Erik és Budnár Lulu főszereplésével készült Szép csendben november 14-től látható országszerte a mozikban! A filmet olyan szakmai szervezetek hitelesítik és ajánlják, mint a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány. A Szép csendben kapcsán Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel egy rövid videó is készült.

Szép csendben
Szép csendben

Szép csendben egy 14 éves lány és egy 60 éves karmester bizalmas kapcsolatáról szól, s a film témafeldolgozásának hitelességét szakmai szervezetek, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány is elismeri, és megtekintésre ajánlja az alkotást. Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel, az UNICEF korábbi gyermekjogi igazgatójával egy videó is készült a Szép csendben kapcsán, amely itt tekinthető meg:

Gyurkó Szilvia és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ajánlásával // Szép csendben

„A Szép csendben című film egy nagyon fontos kérdést feszeget: azt, hogy egy iskolában vagy egy intézményben mit tehetnek meg a felnőttek, és hogy mi a felelősségük azoknak, akik látják, hogy egy felnőtt átlép egy határt egy gyerekkel szemben. A szexuális erőszak vagy szexuális visszaélés nagyon sokszor érzelmi határátlépéssel kezdődik. Az érzelmi határátlépés azt jelenti, hogy a gyereknek a testi integritását nem tartja tiszteletben a felnőtt, vagy visszaél a gyerek igényeivel és szükségleteivel. Ez lehet igény a figyelemre, a törődésre, vagy arra, hogy valaki meghallgassa. Ha ezt egy felnőtt félreérti, átforgatja szerelemmé, vagy hozzátesz egy erotikus felhangot, abban a pillanatban megtörténik az érzelmi határátlépés, amiért mindig a felnőtt felelős, és soha nem a gyerek.”

Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Hintalovon Alapítvány

Hasonlóan elismerően beszél a film hitelességéről a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála pszichológus. A videó a Szép csendben kapcsán itt tekinthető meg:

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ajánlásával // Szép csendben

„A Kék Vonalat leggyakrabban a tizenévesek keresik, és a velük való beszélgetésekben megjelenik mindaz, ami az életkorukban, élethelyzetükben fontos: szerelem, szexualitás, családi kapcsolatok és az iskola világa. Többezer beszélgetés szól az iskoláról, de ezeknek több mint háromnegyedében nem a tananyag, tanulás, a teljesítmény, hanem a kapcsolatok állnak a középpontban. Meghatározó kapcsolatok, meghatározó tapasztalatok kapcsolatokról. Az iskola hierarchikus világ.  A tanárnak hatalma van. A jófej, közvetlen, népszerű tanárnak is. Talán nekik van a legnagyobb, ellenük szólni lehetetlenség. És vannak tanárok, akik ezzel a hatalommal visszaélnek. A visszaélés áldozatainak nagyon nehéz segítséget kérni. Ha megteszik, gyakran nem hisznek nekik. Ha hisznek is, elbagatellizálják, ami történik vagy – ami a legrosszabb reakció – az áldozatot teszik felelőssé. A Kék Vonal tapasztalatai, a velünk megosztott történetek fájdalmasan hasonlóak a Szép csendben című film cselekményének dinamikájához.”

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

A film országos mozibemutatóját megelőzően további rövid videókkal kívánjuk felhívni a Szép csendben által felvetett téma fontosságára a figyelmet, így a Hintalovon Alapítvány és a Kék Vonal mellett videó készül színészekkel, rendezővel is.