Csonka Eszter testépítő-világbajnok főszereplésével forgatott mozifilmet Csuja László és Nemes Anna magyar-német koprodukcióban a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A test-melodrámát meghívta rangos versenyébe a Sundance Filmfesztivál és a magyar mozikban február 10-én mutatja be a Vertigo Media.

Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt. 

A Karlovy Vary-ban díjazott Virágvölgy rendezője, Csuja László és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, Nemes Anna közös rendezése a SZELÍD című mozifilm. A „test-melodráma” főhősét Csonka Eszter világbajnok és többszörös magyar bajnok testépítő alakítja. A rendezőpáros célja egy különleges élethelyzet bemutatásával együtt az is, hogy a néző testi tapasztalatokon keresztül jusson el a főhős érzelmeihez. 

A főszereplő Csonka Eszter és a párját alakító Turós György is először szerepel filmben. Turós György testépítés-fitnesz edző és a doppingmentes sport kiváló képviselője öt világbajnokot nevelt ki. 

A SZELÍD operatőre Nagy Zágon, aki a Kilenc hónap háború-ban már dolgozott együtt Csujával, illetve Nemes testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a casting director Zabezsinszkij Éva, a vágó Csabai Attila volt.

SZELÍD

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film).  

A SZELÍD világpremierje a világ egyik legnagyobb presztízsű fesztiválja, az amerikai Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában lesz (World Cinema) január végén. A SZELÍD az első magyar játékfilm, amely versenybe kerül a Sundance-en. A meghívás rangját növeli, hogy a fesztivál évek óta az Oscar-díjak egyik legfontosabb előszobája, ahol a legnagyobb sztárok és sztárrendezők szerepelnek. 

„Életem legmerészebb vállalkozása volt a SZELÍD-et elkészíteni, hatalmas megtiszteltetés a meghívás, köszönet illet mindenkit, aki segítette a létrejöttét.” – nyilatkozta Csuja László a Sundance meghívása kapcsán. „Fogalmam sincs, mit keresek itt, és hogy hogyan lehetséges egyáltalán ez az egész, de csodálatos.” – fejezte ki örömét Nemes Anna, aki 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2016 óta a Várfok Galéria állandó művészkörének tagja, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktorandusza.

Szép szörny című esszé-dokumentumfilmjét számos nemzetközi workshopon díjazták.  Csuja László 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, első mozifilmje, az Inkubátor Programban készült Virágvölgy világszerte nagy siker volt a filmfesztiválokon, Karlovy Vary-ban elnyerte a zsűri különdíját, Palicson és Pozsonyban is díjazták. Az amatőr szereplőkkel készült punkosan karcos road-movie elérhető a FILMIO kínálatában.