„A film mesteri keveréke Hitchcock műveinek, a horror műfajának és egy terápiás ülésnek” –

Jordan Hoffman, The Guardian

A mozilátogatók 1999-ben ismerkedhettek meg M. Night Shyamalan bonyolult és misztikus univerzumával a Hatodik érzék (The Sixth Sense) című film révén, amelyet aztán olyan bombasikerek követtek, mint A sebezhetetlen (Unbreakable) és a Jelek (Signs). A rendező 2015-ben új fejezetet nyitott pályafutásában A látogatás (The Visit) című filmjével, amely majdnem 100 millió dolláros bevételével kasszasiker lett.

A Széttörve (Split) főszereplőjénél, Kevinnél (James McAvoy, X-Men, Wanted) összesen 23, külön fizikai tulajdonságokkal bíró személyiséget diagnosztizált pszichiátere, dr. Fletcher (Betty Buckley, Az esemény /The Happening/), azonban az az egy, aki mindegyik alteregóját uralja és képes testet ölteni, rejtve maradt a doktornő elől. A férfi foglyul ejt három tinédzserlányt, köztük az akaratos, ám jó megfigyelőképességgel rendelkező Casey-t (Anya Taylor-Joy, A boszorkány /The Witch/), aki fokozatosan ismeri meg a férfi különféle személyiségeit. Az igazi rémálom akkor kezdődik, amikor Kevin huszonnegyedik, a csak Szörnyként emlegetett személyisége elkezd testet ölteni…

Széttörve filmejelenet

Széttörve filmejelenet

„Minden egyes filmemmel szerettem volna valami újat alkotni, valami olyat, amit még azelőtt senki nem csinált. Tudom, hogy ezzel sokat kockáztatok” – Shyamalan.

A látogatás óriási sikere után Shyamalan újra Jason Blum producerrel dolgozott együtt ebben a filmben, aki azáltal lett ismert a filmiparban, hogy kis költségvetésű filmeket világszerte ismert bombasikerekké tett. Blum szerint ez a film nem követi a thriller tipikus konvencióit: „Az a legjobb benne, hogy miközben szórakoztató, egyben arra kényszeríti a közönséget, hogy elgondolkodjon az emberi természeten, amely minden Shyamalan-film mögöttes témája”.

„Shyamalan filmkészítési stílusa túlmutat a műfaji sajátosságokon – vallja Steven 

Schneider executive producer is. – Népmeséket, legendákat és más narratívákat sző egybe, és saját gazdag filmes tapasztalataival vegyíti őket. Minden filmje bonyolult témákat és karaktereket jelenít meg, ahogy az Széttörve is. A film mélysége és rétegzettsége lenyűgöző”.

Shyamalan filmjei az emberi természet bonyolult összetettségéről szólnak, legyen szó halottlátásról (Hatodik érzék) vagy emberfeletti képességekről (Sebezhetetlen), figuráit pedig rendkívüli világba helyezi, és hagyja, hogy a cselekmény a karakterek szenvedései nyomán gombolyodjon elő. Lendületes és lelményes történetmesélőként átfogó kutatásait a tiszta képzelettel ötvözi. Filmjei sokszor játszanak el a „mi lenne, ha?” kérdésével.

„Azzal foglalkozom, amit te is elhiszel, ám egy fantasztikus valóságba helyezem – magyarázza a rendező. – A Széttörve megírásakor azon tűnődtem, mi lenne, ha egy disszociatív identitászavarral küzdő ember minden egyes személyisége elhinné magáról, hogy száz százalékosan létezik. Ha az egyik személyiség azt hinné például, hogy cukorbeteg vagy magas a koleszterinszintje, akkor a teste kémiailag is megváltozna ennek a hitrendszernek a következtében. És mi van akkor, ha az egyik személyiség abban hisz, hogy természetfeletti ereje van? Hogyan nézne ez ki?”

Széttörve

Shyamalan a Széttörve forgatókönyvének megírása előtt rengeteg tanulmányt olvasott a disszociatív identitászavarról, és ezek a történetek nagy hatást tettek rá. Pszichiáterekkel konzultált és gyakorlati ismereteket szerzett arról, a terapeuták miként tartanak a betegekkel. Ez a kitartó kutatómunka szülte meg fő karaktereit, Kevint és dr. Fletchert.