A szlovákiai filmgyártás újjászületett, újjáéledt az elmúlt években. Míg 2003-ban mindössze négy szlovák film készült, addig tíz évvel később már 28, tavaly pedig 25 bemutatót tartottak. A megújulást az Audiovizuális Alap 2009-es létrehozása eredményezte, ami nemcsak több pénzt, hanem a filmes szakma függetlenséget is jelentett. Felnőtt egy új rendezői generáció, újraszerveződött és többszereplőssé vált a produceri szféra, amit jelentősen meghatároz a cseh-szlovák koprodukció-együttműködés.

szlovak-filmnapok

Szlovák Filmnapok helyszíne a budapesti Toldi Mozi. 2016. szeptember 15-17. között öt filmet mutatunk be, az elmúlt két év legsikeresebb szlovák és szlovák-cseh koprodukciós alkotásait. Mindenképpen rendkívüli élmény lesz Marko Škop Eva Nová c. filmje, főszerepben Emília Vášáryovával, aki számtalan díjat szerzett a káprázatos játékával (pl. Fipresci, Szentpétervár és szlovákiai Slnko v sieti). Figyelemre méltó Jaro Vojtek Gyerekek c. alkotása is, négy epizódban (Fiú, Maratón, Kanári, Apa) négy szemszögből láthatjuk a gyermek-szülő kapcsolatot, annak felhőtlen vagy épp boldogtalan pillanatait, az elkerülhetetlen döntéseket és következményeit. De itt lesz Peter Bebjak A takarító c. díjnyertes alkotása, amiben egy szokatlan szolgáltatást ismerhetünk meg. Az elhunyt emberek lakásának takarítása közben a főszereplő egy bizarr kedvtelést talál, élő adásban figyeli a hozzátartozók életét. Ivan Ostrochovský Koza c. díjnyertes alkotása is szlovák-cseh koprodukcióban született, s egy egykori olimpikon bokszoló létbizonytalanságát, mindennapos küszködését  és emberi döntéseit dolgozza fel, valós események alapján. Zárófilmként Slávek Horák cseh-szlovák koprodukcióban készült alkotását, a Házi gondozást vetítjük, ami ott kezdődik, ahol Az én kis falum véget ér.

A kiválasztott filmek mind szerepeltek a Pozsonyi Szlovák Filmhéten (Týždeň slovenského filmu). Fontos, aktuális kérdéseket feszegetnek, nyugtalanítanak, és szórakoztatnak egyaránt. A meglepetés erejével hat a szlovákiai magyar színészek és producerek jelentős szerepe a mai szlovákiai filmgyártásban.

Az Eva Nova című nyitófilm után további program várja az érdeklődőket. Ismét jó és eredményes pályán? avagy Milyen a kortárs szlovák film? – Prikler Mátyás rendezővel és Marek Leščák forgatókönyvíróval Gerencsér Péter filmtörténész beszélget.

Ismerjük meg tehát napjaink legégetőbb egyéni és társadalmi problémáit a szlovák és cseh alkotók szemszögéből – bátran nézzünk a szomszédunk képébe!

A filmek eredeti nyelven, angol felirattal és magyar szinkrontolmácsolással tekinthetők meg.