Április 25-én a Magyar Nemzeti Galéria A művészet forradalma – Orosz avantgárd az 1910-1920-as években kiállításának kísérőrendezvényeként kezdetét veszi az Örökmozgó Szovjet-orosz Avantgárd Fesztiválja, amely a máig erős hatást gyakorló filmtörténeti korszak klasszikusaiból és kevéssé ismert különlegességeiből válogat.

orosz_avantgard

Eizenstein Patyomkin páncélos című alkotásának digitálisan felújított változata, amely nemcsak a film eredeti zenéjével, hanem bizonyos képkockáiban eredetileg is színes kópiájával lesz látható, a fesztivál első két napján kerül műsorra.

A program további része olyan szovjet-orosz klasszikusokkal tartogat a nézőknek, mint az Ember a felvevőgéppel Dziga Vertovtól, a FöldDovzsenkótól, vagy Eizenstein egy másik mesterműve, a Sztrájk. Kuriózumokban sem lesz hiány: megelevenedő marsbéli proletárforradalom (Aelita), Jack London-adaptáció (Törvény szerint), valamint egy gúnyrajz a szocializmusról (Az én nagyanyám) gyarapítja az egészestés alkotások sorát.

A kísérő rövidfilmek is különlegesnek ígérkeznek: az érdeklődők nézhetnek melankolikus burleszket (A szerelem gyümölcse), papírkivágásos animációs operafilmet (Bazár), kísérleti animációt (A tolvaj) vagy épp fény-dizájn filmet (Az ön barátnője).

A magyar feliratos vagy hangalámondásos vetítésekre mindenkit szeretettel várnak a szervezők az egykori Vörösmarty moziban működő Premier Kultcafé Örökmozgó-termében.