mozinet-muvesz-filmnapok_2013_kicsiA 2013. július 19-21. között megrendezésre kerülő Mozinet Filmnapok keretében nem csak az elmúlt évek legnagyobb fesztiválsikerei láthatók kedvezményes áron, de több ingyenes kísérőprogram színesíti a palettát, elsősorban a gasztronómia és a tango kedvelői számára.

Július 19-én, pénteken a Tango Libre – Szabad a tánc 18:00 órai vetítését megelőzően Laurinyecz Fanni és Rózsa Fekete Róbert, a Tangószínház tagjai tartanak rövid táncbemutatót a Művész moziban.

Július 20-án, szombaton látható a budapesti Művész Moziban 18:45-kor a Sushiálmok című film, mely a 85 éves sushikészítő mester, Jiro Ono segítségével avat be a három Michelin-csillagos éttermének kulisszáiba. A vetítést a mozi melletti Odeon Undergroundban (Teréz körút 30.) beszélgetés követi a japán gasztronómiáról, perfekcionizmusról és kultúráról, Chef Maki, Magyarországon élő japán szakácsnő, a Makifood alapítója, Jókuti András, a Világevő gasztroblog szerzője és Dr. Vihar Judit a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke részvételével. A mindenki számára nyilvános beszélgetést Molnár Kata Orsolya, a HVG gasztronómiai szakírója vezeti.

Július 21-én, vasárnap 18:00-kor a korábban nagy vihart kavart, a Velencei Filmfesztiválon két díjjal is kitüntetett Nők férfiak nélkülről a vetítést követően az Odeonban Ablaka Gergely, politológus, közel-kelet kutató, az ELTE ÁJK oktatója és Dr Stahl Zsófia beszélgetnek az iráni nők helyzetéről.

Ráadásul minden jegy vásárlás mellé egy pecsét jár, melyből ötöt összegyűjtve a néző a hatodik jegyet a Filmnapok egyik tetszőleges Művész mozis előadására ingyen kapja.

A Filmnapok részletes programja:

július 19. (péntek)

EGYÜTT AZ ÉG ALATT (16) ’88

Tango Libre – Szabad a tánc  (16) ’105

Bikanyak (16) ’129

Hasta La Vista  (16) ’115

Polisse  (18) ’127

iLL Manors – Rázós környék (18) ’121

Július 20. (szombat)

Szerelem a hatodikon (12) ’104

A tenger törvénye  (12) ’88

Sushiálmok  (KN) ’81

Nővér  (12) ’100

A messzi dél vadjai (12) ’93

Éhség  (16) ’96

július 21. (vasárnap)

Semmit magamról (12) ’85

Nők férfiak nélkül  (12) ’95

(Zanan-e bedun-e mardan / Women Without Men, r.: Shirin Neshat, Shoja Azari, fsz.: Shabnam Toloui, Pegah Ferydoni, Arita Shahrzad, Tóth Orsolya)

Az 1953-as, CIA által támogatott iráni hatalmi puccsot követő időkben járunk. Tanúi lehetünk, hogy ebben a kaotikus, bizonytalan korban négy, egymás számára teljesen idegen nő sorsa miként fonódik össze.

A képzőművészként ismert Shirin Neshat első nagyjátékfilmjén különleges gárda dolgozott: a zenét az Oscar-díjas Ryûichi Sakamoto szerezte (Az utolsó kínai császár), az operatőr pedig az Oscar-jelölt Revansot fényképezte, ráadásul az egyik főszerepet Tóth Orsi alakítja! A Nők férfiak nélkül a Velencei Filmfesztiválon kétszeresen is díjazott alkotás: a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlán mellett az UNICEF díját nyerte el. A filmet a rendezője elkísérte a magyarországi premierre, a Jameson Cinefest Filmfesztiválra.

Fárszi nyelven, magyar felirattal

Revans  (16) ’121

Sporthorgászat  (12) ’84

Mindenki a mennybe megy  (16) ’107

Néma csönd  (16) ’119

 

A Mozinet Filmnapok részletes budapesti programja a http://muveszmozi.hu/programok/mozinet-filmnapok oldalon található meg.