Szerdától szombatig mutatták be a Toldi moziban a Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott 33 magyar és 15 nemzetközi rövidfilmet. A fesztivál utolsó napján, vasárnap ismétlő vetítéseken lehetett megnézni a fesztiválon vetített magyar filmeket. Vasárnap 18.00 órakor adták át a fesztivál díjait.

kamaszkor_vege

Kamaszkor vége

A díjnyertes alkotások:

Szilágyi Fanni: Kamaszkor vége (legjobb magyar kisjátékfilm)

Kreif Zsuzsi – Zétényi Bori: Limbo-Limbo Travel (legjobb magyar animáció)

Daisy Jacobs: The Bigger Picture (legjobb nemzetközi kisjátékfilm)

Lichter Péter: Rimbaud (elismerő oklevél a sajátos közlési és filmnyelvi kísérletéért)

Barbara Ott: Sunny (elismerő oklevél egy jól ismert helyzet újszerű ábrázolásáért)

Nagy V. Gergő: Erős áll (a pitchfórum legjobb filmterve)

A március 25-29. között megrendezett Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül teltházasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek.

A magyar versenyszekció zsűrije, amely a legjobb kísérleti és kisjátékfilmről, illetve a legjobb animációs filmről döntött, vasárnap este, a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentette be döntését. A zsűri tagjai Tamara Kolaric (horvát filmkritikus), Thibaud Bracq (a francia Premiers Plans filmfesztivál válogatója) és Fabricius Gábor (filmrendező, író) voltak. A magyar válogatásban a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Szilágyi Fanni alkotása, a Kamaszkor vége című film kapta, amely egy felnőtté válás történetét mutatja be 13 percben. “Fontos es intim történet, amely párhuzamos viszonyrendszerek sokaságát építette fel gyorsan és hitelesen a magyar groteszk hagyományaiból, mégis elindulva egy sajátos nyelv irányába” – indokolta döntését a zsűri.

A legjobb magyar animáció a Kreif Zsuzsi – Zétényi Bori alkotópáros Limbo-Limbo Travel című, 17 perces filmje lett “különleges és valószerűtlen atmoszférateremtő ereje miatt, amihez felhasználta az animáció összes eszközét a zenétől a képi ritmusig, hogy pofátlanul jófej hangulattal szórakoztasson”.

Limbo-Limbo Travel

Limbo-Limbo Travel

Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500.000 forint.

Sajátos közlési és filmnyelvi kísérletéért elismerő oklevelet kapott Lichter Péter Rimbaud című, 21 perces műve.

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Horváth Lili (rendező, forgatókönyvíró), Taschler Andrea (producer) és Wim Vanacker (belga producer, rendező, a European Short Pitch vezetője) voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm a brit Daisy Jacobs The Bigger Picture című, 7 perces alkotása lett. Elismerő oklevelet kapott a német Barbara Ott Sunny című filmje egy jól ismert helyzet újszerű ábrázolásáért.

The Bigger Picture

The Bigger Picture

Az első magyar pitchfórumra péntek délután került sor a KUBIK közösségi irodában, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 50 pályázatból a kiválasztott tervek a szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai Deák Dániel, Lovas Balázs, Pusztai Ferenc, Ruttkay Zsófia és Simó György voltak. Az eseményt Gulyás Márton moderálta. A 300.000 forintos nyereményt, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Nagy V. Gergő Erős áll című filmterve kapta. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el, a díj és az esemény egyik fő támogatója a Mirage Film, Lovas Nándor cége.