Téli mese

A film Mark Helprin 1983-as regénye alapján készült el. A régi, kopottas papírlapokra íródott csodákkal teli regény tökéletesen megmutatkozik a képkockákon Akiva Goldsman rendezésével.

A történet a XX. század elején kezdődik New Yorkban.

Akkoriban a lakosság nagy részét megtámadta a tüdővésznek nevezett betegség,aminek kapcsán a későbbi főszereplő megbetegedett szülei arra az elhatározásra jutottak hogy fiúkat, Peter Lake-t (Colin Farell) egy kis hajóba a remény útjára vízbe eresztik.

A kisfiú partra érésével megtörténik az első csoda, hiszen fontos feladatok várnak még rá az életben.

Teli_mese_Russel Crowe-02

Téli mese filmjelenet

A későbbiekben rabló életmódját folytatva mutatkozik meg a mesékből ismert jó és gonosz világ. Szembesülnie kell azzal, hogy ha életben akar maradni a menekülést kell választania. Pearly Soames (Russel Crowe) és alvilági bandája folyamatosan a nyomában vannak, és eljön az a pillanat mikor már nincs tovább…

Mikor a legkevésbé számítunk rá akkor történnek velünk a legjobb dolgok, a csodák…

Ez így volt vele is miután egy hófehér ló segítségével sikerül az idő és a tér folytonosságát átlépnie. Nem is sejti hogy egy tervezett rablás közben talál rá az igaz szerelemre Beverly Penn (Jessica Brown Findlay) személyében. Beszélgetésük során megtudja hogy a lány tüdővészben szenved, valószínű hogy már csak hónapjai vannak hátra.

Teli_mese_jelenetfoto (29)

Téli mese filmjelenet

Tudjuk hogy az igaz szerelem bármire képes és mindenben legyőzhetetlen, még akkor is mikor az idő és Pearly bandája kegyetlenül ellene dolgozik.

A férfi Coheeries várjában bizonyítva az érzelmeit próbál segíteni az egyre betegebb lányon, aki a szilveszteri bál után karjaiban hal meg s örök, fénylő csillaggá válik a határtalan égbolton.

Bevery halála után még több akadállyal kell megküzdenie egészen egy verekedésig ahol majdnem meghal, végül egy eszméletvesztéssel keresi a hovatartozását egy újságírónő, Virginia segítségével.

Lassan minden emlék a helyére kerül mikor a nő levetíti neki a régi Coheeries-i bálról készült fekete-fehér képeket. Minden képkoca egyre jobban emlékezteti a lányra, majd mikor meglátja közös képüket rádöbben arra hogy ő egy cseppet sem öregedett azóta, s meg kell találnia az életben rábízott feladatot hogy végül ő is csillaggá váljon.

A csoda kulcsa Virginia rákos kislánya lesz, aki mellett szintén meg kell küzdenie a gonosz világgal. Itt már nem vallott kudarcot,  sikerült legyőznie Pearlyt és megmenteni a kislány életét.

Mégis hiába időzik szerelme sírjánál mert a csoda amire vár nem történik meg. Könnyein keresztül pillantja meg a dombon álló fehér lovat. Szárnyait kibonta felviszi Peter-t az égbe, a legfénylőbb csillag vagyis Beverly mellé.

Így váltotta be a csodát, és az igaz szerelem varázslatát a téli, hópelyhes táj felett.

Teli_mese_jelenetfoto (28)

Téli mese filmjelenet

Ez nem csak egy mese, ez egy történet az igaz szerelemről, ami egy olyan világba repítheti a nézőt ahol minden varázslatokkal és ábrándokkal teli.

Miután vége lett a filmnek végignéztem a körülöttem lévő arcokon, mindenki mosolyogva bár mégis kicsit meghatódva folytatta az útját. Nem hittem volna hogy ez a tündérmesébe illő film ennyire elvarázsol majd…
Magam is elgondolkoztam azon hogy vajon tényleg létezik valahol egy ilyen világ, ahol álmok és csodák irányítják az életet egészen addig míg mi is csillaggá válunk a felhőkkel tarkított égbolton…

Gál Dóra